Протестиращи излязоха по улиците в няколко бразилски града в събота, за да поискат импийчмънт на крайнодесния президент Жаир Болсонару, чиято популярност спадна през последните седмици заради корупционни скандали на фона на пандемията, информира "Ройтерс".

Тази седмица стана известно, че министерството на отбраната на Бразилия е казало на ръководството на Конгреса, че изборите през следващата година няма да се проведат без изменение на системата за електронно гласуване в страната, за да бъде включена хартиена следа за всеки глас.

Топ вестник в Бразилия поиска отстраняването на Болсонару

Топ вестник в Бразилия поиска отстраняването на Болсонару

След като управлението на държавния глава бе разтърсено от поредица скандали

Болсонару няколко пъти намекна без доказателства, че настоящата система е предразположена към измами, твърдения, които правителството на Бразилия отрече.

Болсонару ще се бори за втори мандат догодина, в надпревара, в която вероятно ще се сблъска с политическия си враг, бившия ляв президент Луис Инасио Лула да Силва. Допитванията понастоящем показват, че Болсонару губи срещу Лула.

Вчерашните протести бяха поне вторият път този месец, когато бразилци излязоха по улиците в няколко града, за да се противопоставят на Болсонару.

Арестуваха висш чиновник от Министерството на здравеопазването в Бразилия

Арестуваха висш чиновник от Министерството на здравеопазването в Бразилия

Съобщения от мобилния му телефон подсказват, че срещата му с представител на "Коваксин" е била предварително планирана.

"Тук съм, защото е време да реагираме на геноцидното правителство, което имаме, което завладя страната ни", подчерта Маркос Кирст, протестиращ в Сао Пауло, където се събраха хиляди демонстранти.

Над 500 000 бразилци са починали от COVID-19 при управлението на Болсонару, който е масово критикуван за отхвърляне на тежестта на заболяването и противопоставянето на маските и мерките за социално дистанциране.

Болсонару сега е разследван в Сената, който разглежда възможността за корупция, свързана с покупката на индийска коронавирусна ваксина.

Болсонару беше в столицата Бразилия по време на протестите и излезе на мотоциклет, докато поздравяваше свои поддръжници.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента