Един от водещите консервативни вестници в Бразилия поиска отстраняването на президента на страната Жаир Болсонару, предаде "Гардиън". "Жаир Болсонару вече не е в състояние да остане в президентството, заяви в неделя O Estado de S Paulo. 

Това се случва на фона на продължаващи многохилядни протести в страната срещу държавния глава заради забавените реакции с овладяването на пандемията, сринатия му рейтинг след като името му бе замесено в скандални договори за ваксини и водените дела срещу управляващите. 

Datafolha оповести резултати от проучване, според които 54% от бразилците смятат, че президентът трябва да бъде отстранен от власт, в сравнение с 49%, които са заявили същото през май. 63% от запитаните го считат неспособен да управлява, в сравнение с 58% през май. Повечето избиратели смятат своя президент за "нечестен, неискрен, некомпетентен, неподготвен, нерешителен, авторитарен и мрачен".

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента

Може би най-тревожното за Болсонару е констатацията, че 59% от избирателите няма да го подкрепят при никакви обстоятелства на изборите през следващата година, когато той се надява да осигури втори четиригодишен мандат.

Анкетата на Datafolha предполага, че бившият президент на левицата Луис Инасио Лула да Силва би победил в надпреварата през 2022 г., с разлика от 20% между двамата. "Бразилският народ ще се освободи от Болсонару", каза Лула наскоро пред "Гардиън", след като възвърна политическите си права.

Междувременно, страната продължава да чупи черни рекорди. Бразилия регистрира най-голям брой смъртни случаи и най-малък брой раждания за първите шест месеца на годината, от 2003 г., когато започват да се събират данните. Това съобщиха от националната асоциация на нотариалните служби в четвъртък, цитирани от "Ройтерс".

Бразилия има втория най-голям брой жертви на COVID-19 в света след САЩ, като 323 117 от общо 528 540 смъртни случая от болестта са регистрирани през периода януари-юни тази година, според здравното министерство.

Върховният съд на Бразилия започна дело срещу президента Болсонару

Върховният съд на Бразилия започна дело срещу президента Болсонару

Доказателствата са от разследване в Сената

Броят на инфекциите от COVID-19, регистрирани в Бразилия, се е увеличил с 48 504 през предходните 24 часа и възлиза на 19 069 003.