Бразилия регистрира най-голям брой смъртни случаи и най-малък брой раждания за първите шест месеца на годината, от 2003 г., когато започват да се събират данните. Това съобщиха от националната асоциация на нотариалните служби в четвъртък, цитирани от "Ройтерс".

Бразилия има втория най-голям брой жертви на COVID-19 в света след САЩ, като 323 117 от общо 528 540 смъртни случая от болестта са регистрирани през периода януари-юни тази година, според здравното министерство.

Проучване на Националната асоциация на регистраторите показва, че службите по вписванията в Бразилия са регистрирали 956 534 смъртни случая от януари до юни, 67% над историческата средна стойност и 37% повече през първата половина на миналата година.

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

COVID срина рейтинга на Болсонару в Бразилия

Поредица от скандали, в които бе замесено името на президента

1 325 394 са живородените деца през първите шест месеца на годината, което е най-ниското ниво от 2003 г. Това е с 10% по-ниско от историческата средна стойност, само с 0,09% по-малко от миналата година, но с 8,6% по-ниско от 2019 г., преди пандемията, се казва в съобщението.

Ражданията вероятно ще намалеят още, поне в краткосрочен план, тъй като властите в Бразилия призоваха през април жените да отложат плановете си за забременяване, докато отмине най-лошото от пандемията, тъй като един от вариантите засяга повече бременните жени. 

Бразилия отново "счупи" собствените си COVID рекорди

Бразилия отново "счупи" собствените си COVID рекорди

Вече с почти 500 000 жертви и над 17 600 заразени

Междувременно, властите в страната са разследвани за неизгодни договори за ваксини и бездействие в началото на пандемията. Тези скандали сринаха рейтинга на президента Жаир Болсонару.