Пострадалата тежко от пандемията Бразилия регистрира и рекордните 14,4 милиона безработни за тримесечния период до февруари 2021 г., с два милиона повече от предходната година, съобщиха официални представители в петък, цитирани от АФП.

Равнището на безработица за периода достигна 14,4%, съобщи националният статистически институт IBGE. Това е увеличение от 11,6% в предходната година, когато пандемията на коронавирус едва започва да се усеща в Бразилия. Най-голямата икономика на Латинска Америка беше силно засегната от Covid-19, който опустоши страната след потвърждаването на първия случай през февруари 2020 г.

"За една година от пандемията са загубени 7,8 милиона работни места", се казва в изявление на IBGE. Процентът на безработицата през декември-февруари е нараснал с 0,2 процентни пункта спрямо ноември-януари, което е второ поредно увеличение след четиримесечен спад.

Бразилия надхвърли 400 000 жертви на коронавируса

Бразилия надхвърли 400 000 жертви на коронавируса

Страната бележи нов мрачен рекорд

Икономиката на Бразилия се сви през миналата година с 4,1%, като се развива сравнително добре в сравнение с други големи икономики. Но политиците сега са изправени пред нарастваща инфлация и признаци на отслабване. Анализаторите, анкетирани от централната банка, прогнозират икономически растеж от 3,09 процента тази година, но цифрата е ревизирана постепенно надолу.

Жертвите на коронавируса в Бразилия вече са над 400 000. В световен мащаб в черната класация по брой смъртни случаи страната е изпреварена само от САЩ. Регистрираните случаи на COVID-19 в Бразилия - най-голямата и населена държава в Латинска Америка, са над 14,5 милиона.

В много области на Бразилия здравната система е пред колапс или вече се е сринала.

Въпреки усложняващата се епидемиологична ситуация обаче президентът Жаир Болсонару отрича заплахата от вируса и изрази съмнение в ефективността на ваксините.

Държавният глава е обвинен, че е забавил възможните доставки на ваксини срещу COVID-19 и е присвоил държавни средства, предназначени за борба с пандемията.

Припомняме, Сенатът на Бразилия започна разследване във вторник за това как правителството се справя с пандемията на коронавируса. По-рано Върховният съд даде зелена светлина за това разследване.

Бразилия е на прага да счупи мрачен рекорд

Бразилия е на прага да счупи мрачен рекорд

Пандемията поразява все по-млади бразилци

Фармацевтичният регулатор на Бразилия Anvisa не допусна внос на руската ваксина "Спутник V". Членовете на управата на регулатора единодушно постановиха отказ за употреба на ваксината в страната заради "произтичащи от препарата рискове" и "сериозни дефекти".