Британското правителство събра представители на големите вериги супермаркети в страната, за да обсъдят необходимите мерки, за да бъдат заредени рафтовете с пресни зеленчуци, след като кризата навлезе в третата си седмица, съобщиха от Министерството на околната среда, храните и селските райони, предава Ройтерс.

Министърът на земеделието Марк Спенсър ще се среща с шефовете на големите британски вериги.

Миналата седмица най-голямата британска верига за хранителни стоки Tesco последва конкурентите си Asda, Morrisons и Aldi в налагането на лимити за покупки на домати, краставици и чушки, след като доставките бяха засегнати от провал на реколтите в Южна Европа и Северна Африка поради необичайно студеното време.

Кризата се изостри и от по-малкото зимно производство в оранжерии във Великобритания и Нидерландия поради високите разходи за енергия, като социалните медии са затрупани от снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите.

Спенсър каза, че кризата е показала колко зависима може да бъде Великобритания от определени търговски пътища за някои видове храни.

"Знам, че семействата очакват свежите продукти, от които се нуждаят, да бъдат на рафтовете, когато отидат за седмичния си пазар. Ето защо свиквам шефовете на супермаркети, за да разбера какво правят, за да заредят отново рафтовете и да очертая как може да избегне повторение на това", каза той в изявление.

Миналата седмица Терез Кофи, министър на околната среда, храните и селските въпроси, предупреди, че недостигът може да продължи до още един месец.

Британците посрещнаха с подигравки думите й, че хората, които не могат да се сдобият със зеленчуци за салата, могат да помислят да ги заменят с репи, които растат във Великобритания.