Британската авиокомпания British Airways обяви рекордни годишни загуби в размер на 531 млн. британски лири, което е 766 млн. долара, съобщава БиБиСи.

Причина за загубите в периода април 2009 - март 2010 г. е намаленият брой на пътниците, увеличаване на разходите и стачните действия на персонала.

Това е най-голямата загуба на компанията от приватизирането й през 1987 година.

През предходната финансова година британският превозвач отчете загуби в размер на 401 млн. британски лири.

Финансовите данни бяха обявени малко преди да началото на нова 15-дневна стачка на летателния персонал. Тя стартира в понеделник, а исканията са за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд.

Припомняме, профсъюзът Unite спечели делото в Апелативния съд срещу забраната, наложена на пилотите от British Airways да не стачкуват.

Делото бе заведено от ръководството на авиокомпанията British Airways (BA) по отношение на предвидените за май и юни месец стачки с участието на бордовия персонал на авиопревозвача.

Предишната серия от стачки на персонала в British Airways бе проведена през март. Тогава бяха отменени стотици полети, което струваше на компанията загуби около 45 милиона фунта стерлинги.

Бордният персонал е недоволен от заплатите и от условията труд. Конфликтът между Unite и ръководството на British Airways продължава от ноември 2009 година с не едно съдебно дело.