Черни облаци за гръцкия туризъм. След 5 силни години се отчита спад на туристите, сочат данните от летищата и хотелиерите.

Гръцките медии съобщават, че спадът е най-осезаем в Крит, тъй като летищата отчитат намаление на туристите със 7,2% в Ираклион през май и 5,6% в Хания. Всички останали управлявани от Фрапорт Гърция регионални летища отбелязаха спад средно с 1,5% в сравнение с година по-рано.

Само преди четири седмици проучване на Института за изследвания и прогнози в туризма (ITEP), проведено сред собствениците на хотели, показа, че 43% от хотелиерите очакват 16% спад в заетостта през това лято. Един от всеки шест хотелиера (16%) вижда, че цените им падат средно с 13% спрямо лятото на 2018 година.

Пазете се от комари, съветват гръцките власти туристите

Пазете се от комари, съветват гръцките власти туристите

Рекордни 316 души са заболели от вируса през миналата година

През първото тримесечие на годината 45% от хотелите, които работят целогодишно, отчитат средно намаление на заетостта от 24% на годишна база, а 31% от собствениците очакват 20% спад през годината, заедно с 13% спад в цените. Средната заетост в страната е намаляла със 7.4% през януари-март.

Основните причини за този натиск върху гръцкия туризъм могат да бъдат намерени в икономическия спад, наблюдаван в много страни, от които Гърция традиционно привлича посетители, както и в специалния случай с Великобритания и очакваното ѝ излизане от Европейския съюз. Островът е вторият най-голям пазар за гръцки хотели. Трябва също да се отбележи, че този спад през 2019 г. идва след пет поредни години на рекордни данни за посетителите и приходите за гръцкия туризъм.