През ноември продажбите на имоти в Турция на чужденци са скочили с близо 50% до рекордно ниво. Спадът на лирата е направил сделките значително по-евтини за тези, които купуват с твърда валута, пише Ройтерс.

На фона на над 20% годишна инфлация пазарът на недвижими имоти като цяло е бил оживен през ноември, като общите продажби са нараснали с 59% на годишна база до 178 814 имота, сочат данните на Турския статистически институт.

В понеделник турската лира се срина до рекордно ниското ниво от 14,99 спрямо долара, което е спад на стойността й наполовина през тази година.

Алтан Елмас, председател на местна асоциация на строителните предприемачи и инвеститорите в жилищно строителство, коментира, че притокът на чуждестранна валута вследствие на продажбите на жилища през 11-те месеца до ноември възлиза на около 8,5 млрд. долара.

"До края на годината можем да достигнем 10 млрд. долара. Най-голямата подкрепа за новата икономическа програма през следващия период ще дойде от продажбите на имоти на чужденци", каза той.

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Президентът на Турция няма да направи компромис за лихвите

Иранските граждани са най-многобройните чуждестранни купувачи на турски имоти, следвани от иракчани и руснаци.

Най-популярното място за покупка на жилища за чужденците е Истанбул с 2922 продажби. На второ място е южният курорт Анталия, а на трето - столицата Анкара.