Турската лира се срина с цели 7% до нов рекорд от близо 15 за долар, обхваната от притеснения относно рисковата нова икономическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган и перспективите за ново намаляване на лихвите в четвъртък, предаде "Ройтерс".

Централната банка обяви четвъртата си интервенция на пазара за две седмици, продавайки долари, след като спадът до 14,99 остави лирата на стойност едва половината от стойността ѝ в края на 2020 г.

Миналата седмица банката се опита да запази лирата под 14 за долар, тъй като обезценяването подхранва инфлацията в голямата развиваща се пазарна икономика, която силно зависи от вноса.

Турската лира с пореден спад спрямо долара

Турската лира с пореден спад спрямо долара

Проблемите за икономиката на Турция продължават

"Очевидната относителна стабилност на турската лира през миналата седмица беше изкуствена и неустойчива. Сега виждаме нарастващия натиск да се разгръща, издигайки слабостта на лирата до следващото ниво", се посочва в бележка на Commerzbank, като се допълва: "Всякакви по-нататъшни опити на Централната банка на Турция да стабилизира турската лира чрез интервенции вероятно ще се провалят."

Към 12:44 ч. българско време лирата намали загубите при търговията на тънкия пазар и достигна 14,25 - все още с 2,5% по-слаба през деня.

Централната банка на Турция, под натиска от Ердоган, се очаква да намали лихвения си процент със 100 базисни пункта до 14% тази седмица, показа проучване на "Ройтерс" в петък, въпреки че инфлацията се повиши до 21,3% миналия месец.

Имаше обаче скептицизъм относно това дали банката ще се справи с това предвид волатилността.

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Президентът на Турция няма да направи компромис за лихвите

"Честно казано, не мисля, че могат да извършат още едно намаление от 100 базисни пункта тази седмица. Лирата беше много нестабилна през последните няколко седмици, а S&P понижи рейтинга до негативна перспектива. Пазарите ще имат много малка толерантност към подобен ход", коментира Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank.

Очакваше се Ердоган днес да проведе разговори с управителя на централната банка Сахап Кавчиоглу, финансовия министър Нуредин Небати и ръководителите на държавните банки в Истанбул.

Турските суверенни доларови облигации спаднаха, като емисията от 2034 г. спадна с 0,8 цента, според данни на Tradeweb. Лирата загатна, че индикаторите за волатилност са скочили, показват данните от Fenics.

Турската лира се клатушка близо до дъното, докато централната банка се намесва, а Ердоган говори

Турската лира се клатушка близо до дъното, докато централната банка се намесва, а Ердоган говори

Ердоган продължава със стратегията за рязко намаляване на лихвите

Сривът на лирата рязко ерозира доходите на турците, подхранвайки бедността и водейки до опашки от хора, които чакат да си купят евтин хляб, след като цените на стоките се покачват. Турските депутати се скараха на фона на нарастващото напрежение в парламента, докато опозицията разкритикува остро управлението на икономиката от правителството.

Централната банка намали лихвите си с 400 базисни пункта от септември насам, предизвиквайки опасенията на инвеститорите и спестителите и променяйки бюджетите и бъдещите разходни планове на местните жители.

Късно в петък рейтинговата агенция S&P потвърди дългосрочния рейтинг на Турция в чуждестранна валута на "B+" и ревизира перспективата си на негативна за несигурна посока на политиката на фона на нарастващите външни рискове.

Ердоган нареди разследване на срива на турската лира

Ердоган нареди разследване на срива на турската лира

Държавният надзорен съвет трябва да установи дали е имало някаква манипулация

Ердоган многократно се застъпи за намаляване на лихвите, тъй като лансира нов икономически план, който дава приоритет на икономическия растеж, кредитирането, производството и износа, въпреки масовите критики към политиката от икономисти и опозиционни политици.

"Има елемент на безпокойство относно това какъв е икономическият план и колко тясно би бил свързан с ангажирането с частния сектор. Има липса на яснота около това", коментира Хуш Чокси, старши вицепрезидент на Камарата на САЩ за международно развитие и за Близкия изток и Турция.