Турската лира днес се колебаеше рязко близо до ново рекордно ниско ниво, след като централната банка обяви, че се е намесила заради "нездравословни" пазарни цени, докато президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново и още по-решително настоя на своята предизборна стратегия за рязко намаляване на лихвите, информира "Ройтерс".

Нестабилната търговия с ниска ликвидност дойде, след като турската валута отбеляза втория си най-лош месец в историята през ноември, ударена от подкрепата на Ердоган за рязко парично улеснение въпреки растящата инфлация и масовите критики.

Централната банка, която Ердоган подчини и притисна тази година, уточни в изявление, че "пряко" се е намесила на пазара "чрез продажбата на транзакции заради нездравословно формиране на цените във валутните курсове".

Ердоган нареди разследване на срива на турската лира

Ердоган нареди разследване на срива на турската лира

Държавният надзорен съвет трябва да установи дали е имало някаква манипулация

Лирата, която по-рано отслабна до 13,87 спрямо американския долар, отскочи до 12,42 за долар - подобрение от над 8% за деня. Към 13:08 часа българско време обаче тя отново поевтиня до 13,25 лири за долар.

Лирата се срина до най-ниското си равнище в историята от 14 лири за долар вчера, след като Ердоган защити икономическата политика и след като доларът се възползва от остри коментари на Федералния резерв на САЩ.

След това, за шести път за две седмици, Ердоган днес потвърди ангажимента си за ниски лихвени проценти, като каза на турците да действат разумно и да избягват паниката и обеща инфлацията бързо да бъде коригирана.

Драматичен срив на турската лира, докато Ердоган се зарича да спечели своята "икономическа война за независимост"

Драматичен срив на турската лира, докато Ердоган се зарича да спечели своята "икономическа война за независимост"

"Този ​​ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно"

"Турция вече изостави монетарната политика, основана на високи лихвени проценти, което доведе до това няколко развиващи се страни да останат в застой", отбеляза той пред депутатите от неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието в парламента.

"Вместо това ние преминахме към стратегия за растеж, целяща инвестиции, заетост, производство и износ", увери той и допълни: "Лихвените проценти са зло, което прави богатите по-богати, а бедните - по-бедни."

Валутата загуби цели 47% от стойността си тази година, потъвайки с около 30% само през ноември, бързо ерозирайки припечеленото и спестяванията на турците, хвърляйки в смут домакинските бюджети и дори оставяйки ги да изпитват затруднения да намират някои вносни лекарства.

В интервю за държавната телевизия TRT вчера Ердоган отсече, че нямало "връщане назад" от новата политика, защитавайки политиката на количествени улеснения, която повечето икономисти нарекоха безразсъдна.

Няма дъно за турска лира заради политиката на Ердоган

Няма дъно за турска лира заради политиката на Ердоган

"Ние ще премахнем проблема с лихвите от гърба на нашия народ"

"Ще видим, че лихвените проценти ще паднат значително и следователно ще има подобрение на обменните курсове преди изборите", увери той.

Изборите са насрочени за не по-късно от средата на 2023 г.

"Това е опасен експеримент, който Ердоган се опитва да проведе, а пазарът се опитва да го предупреди за последствията", коментира базираният в американския щат Уисконсин Брайън Джейкъбсън, старши инвестиционен стратег в Allspring Global Investments.

"Вносът вероятно ще поскъпне със срива на лирата, което ще влоши инфлацията. Чуждестранните инвестиции могат да бъдат прогонени, което ще затрудни финансирането на растежа. Суаповете за кредитно неизпълнение водят до по-висок риск от дефолт", добави той.

Закъсалата турска лира достигна ново историческо дъно

Закъсалата турска лира достигна ново историческо дъно

Номинално независимата банка на Турция се подчини на непрестанния натиск от Ердоган

"Инвеститорите стават все по-нервни... Това е токсична напитка", изтъква Джейкъбсън.

Разпродажбата от миналия месец беше сред най-големите, понесени от лирата, сравнима с кризите, с които се сблъска голямата нововъзникваща пазарна икономика през 2018, 2001 и 1994 г.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която дойде на власт след кризата от 2001 г., бележи спад в подкрепата в проучвания на общественото мнение, които показват, че Ердоган би загубил директен сблъсък с най-вероятните опоненти за президент.

От септември централната банка намали лихвата си с 400 базисни пункта до 15% под натиска на Ердоган, оставяйки реалните лихви дълбоко отрицателни, с инфлация близо 20%. Очаква се тя да я понижи отново през декември.

Опозицията призова за незабавно ревизиране на политиката и предсрочни избори.

Клати ли се тронът на Ердоган – турската лира спада, доверието също

Клати ли се тронът на Ердоган – турската лира спада, доверието също

Опозицията иска избори...