Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда, че нестабилните валутни курсове и инфлацията скоро ще се стабилизират и отново обеща ниски лихвени проценти след историческия спад на лирата. Това предаде Ройтерс.

Турската валута загуби около 30% през последния месец в резултат на агресивното намаляване на лихвите, за което се бори Ердоган, но което според икономисти и опозиционни политици е безразсъдно, отчасти поради нарастващата инфлация.

"С божията помощ ще стабилизираме всички колебания в цените и валутните курсове в рамките на не толкова дълъг период от време", заяви Ердоган в събота в източния град Сиирт.

"Тайип Ердоган каза ниски лихвени проценти вчера, казва ниски лихвени проценти днес и ще каже ниски лихвени проценти утре. Никога няма да направя компромис по този въпрос, защото лихвените проценти са болест, която прави богатите още по-богати, а бедните - още по-бедни", допълни той.

Турската лира се клатушка близо до дъното, докато централната банка се намесва, а Ердоган говори

Турската лира се клатушка близо до дъното, докато централната банка се намесва, а Ердоган говори

Ердоган продължава със стратегията за рязко намаляване на лихвите

Във вторник турската лира достигна рекордно ниско ниво в рамките на деня от 14 за долар, а в петък затвори на ниво от 13,7485. Тя е най-зле представящата се валута на развиващите се пазари през тази година, след като загуби 45% от стойността си.

Инфлацията скочи до тригодишен връх от 21,3% миналия месец, в резултат на което реалните лихвени проценти в Турция са силно отрицателни - червен флаг за напускащите инвеститори и за турците, които се насочиха към твърдите валути, за да защитят богатството си.