Британските Вирджински острови са привлекли през миналата година повече преки чуждестранни инвестиции, отколкото Индия и Бразилия взети заедно. Това показва изследване на ООН, цитирано от „Ройтерс".

Този карибски архипелаг, смятан за данъчен „рай", се изкачва значително в класирането за водещите инвестиционни направления през последните пет години. Той е привлякъл 92 млрд. долара чуждестранни средства, съгласно предварителните данни на ЮНКТАД (Организация на ООН по търговията и развитието).

Островите са били четвъртият по величина маршрут на инвестициите в света. Годишният приток на чуждестранни инвестиции на острова показва ръст от 40% през 2013 г., продължавайки тенденцията, започнала в началото на финансовата криза, когато правителствата предприех редица строги данъчни мерки.

Най-голямата икономика в света - тази на САЩ е привлякла 159 млрд. долара. Китай е получил 127 млрд. долара чуждестранни преки вложения. А най-големият производител на петрол и метали - Русия е привлякла само с 2 млрд. долара повече от Британските Вирджински острови.

Бразилия и Индия слизат надолу в класацията, като са получили съответно 63 и 28 милиарда долара.

За повечето държави преките чуждестранни инвестиции се изразяват главно от разходи компаниите за транснационални корпоративни покупки и реализацията на нови задгранични проекти. Но в случая с Британските Вирджински острови или други подобни дестинации на капитала, голямата част от парите влизат в страната и бързо излизат от нея. Това става през сметките на големите транснационални компании, които избягват високо данъчно облагане.

ЮНКТАД съобщи, че световният поток на чуждестранните преки инвестиции се увеличил през 2013 г. с 11 на сто - до 1,46 трилиона долара. Организацията прогнозира той да нарасне до 1,6 трилиона долара през 2014 г. и до 1,8 трилиона долара през 2015 година.