Дания може да блокира или да спре изпълнението на газопровода "Северен поток-2". Това обяви премиерът Ларс Локе Расмусен след среща с украинския си колега Владимир Гройсман в Копенхаген.

"Датският парламент прие законопроект за обсъждане на проекта за газопровод "Северен поток-2" на европейско равнище, за да обсъди решенията на външната политика като част от стандартен процес на оценка на исканията, който би позволил налагането на вето или забавянето на изпълнението на този проект", коментира Расмусен по време на съвместна пресконференция с Гройсман.

Русия предупреди САЩ да не намесват политиката в “Северен поток-2”

Русия предупреди САЩ да не намесват политиката в “Северен поток-2”

Изпълнението на инфраструктурни проекти от този вид трябва да бъде базирано на икономиката

Той добави, че е предложил проектът "Северен поток-2" да бъде обсъден на европейско равнище.

Според по-ранни информации на руски медии разрешението за строителството на "Северен поток-2" е било умишлено забавено от датските власти под натиск от САЩ.

"Очевидно е, че Дания се страхува да не разочарова главния си съюзник Вашингтон, който извива ръцете на партньора си, за да принуди руския газ да излезе от европейския пазар и да го запълни с втечнен газ", коментирал един от източниците на руските медии.

САЩ плашат ЕС със санкции заради „Северен поток-2”

САЩ плашат ЕС със санкции заради „Северен поток-2”

САЩ оказват натиск над ЕС за отлагане на "Северен поток-2"

Пред журналисти във Вашингтон вчера руският енергиен министър Александър Новак коментира, че по време на срещите си с американските министри на енергетиката и финансите Рик Пери и Стивън Мнучин той е призовал САЩ да не политизират "Северен поток-2", който според него бил чисто търговски проект.

Новак добавил, че американските санкции, наложени едностранно срещу енергийния сектор на Русия, също така възпрепятстват американските компании да реализират изгодни проекти в Русия.