Групата "Алмекс", която е собственост на Динара и Тимур Кулибаеви, дъщерята и зетят на първия президент на Казахстан, обмисля да продаде миноритарен дял в Народната банка, най-голямата банка в Казахстан, съобщи "Интерфакс", позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Според агенция "Блумбърг" "Алмекс", която контролира 69,5% от "Народната банка", обмисля да намали дела си, като ускори подаването на оферти от потенциални инвеститори. Компанията не е представила ясни условия на сделката, а подробностите за продажбата могат да се променят в зависимост от пазарните условия.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев хвърли оставка

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев хвърли оставка

След около 29 години на поста

От пресслужбата на "Алмекс" съобщиха за "Интерфакс", че по отношение на "Народната банка" групата постепенно се насочва към увеличаване на свободно търгуваните акции и е винаги отворена за предложения за придобиване на миноритарни дялове в кредитната институция. Ключовият фактор за "Алмекс" в това отношение е "да увеличи ликвидността на акциите и да разшири кръга на акционерите, като същевременно запази контролния пакет, т.е. поне 51% от акциите".

Още през 2019 г. групата обяви, че след многобройни призиви от международната инвеститорска общност "Алмекс" е готова да обмисли варианти за увеличаване на ликвидността на акциите на "Народната банка", като същевременно запази контролния си пакет.

"Като цяло частичната продажба на акции - това е по-скоро установена международна и казахстанска практика за ценни книжа на емитенти, които се търгуват на международни фондови борси.

Столицата на Казахстан отново е преименувана на Астана

Столицата на Казахстан отново е преименувана на Астана

Знакова промяна

Много е важно да се отбележи, че всички варианти ще бъдат разгледани, като се вземе предвид благоприятната пазарна конюнктура. Ние, като основен акционер, сме заинтересовани от повишаване на ликвидността на акциите и капитализацията на "Народната банка"", - обобщават от "Алмекс".