Новата банка за развитие (NDB), известна още като "банката на БРИКС", бе оглавена от бившия бразилски президент Дилма Русеф, съобщи ТАСС.

Тя заменя на поста досегашният й шеф Маркос Тройо и ще довърши мандата му до края на 2025 година. Русеф заема поста, който на ротационен принцип се пада на Бразилия, по предложение на бразилския президент Лула да Силва.

Тройо - кариерен дипломат, който е бил заместник-министър на външната търговия и международните отношения по време на администрацията на Жаир Болсонаро, беше избран да ръководи банката на БРИКС през 2020 г.

Замяната на Тройо с Русеф е част от по-мащабна стратегия на Лула за инжектиране на повече пари в инфраструктурните проекти и кредитна експанзия, както и за реабилитация на Дилма Русеф.

Избрана лично от Лула да го наследи през 2010 г. на президентския пост тя ръководи Бразилия до 31 август 2016 година, когато е свалена с импийчмънт по обвинения в корупция на фона на спад на популярността й. Обвиненията в корупция обаче не издържаха в съда.

През 2018 г. Дилма Русеф се яви на избори за Сенат, но не успя да спечели едно от двете места в щата Минас Жерайс.

Дилма Русеф ще придружи Лула при пътуването му до Китай в края на март.

Въпреки американския натиск Бразилия прие два ирански военни кораба

Въпреки американския натиск Бразилия прие два ирански военни кораба

Лула беше обещал на Вашингтон да не ги допуска