Два ирански военни кораба акостираха в Рио де Жанейро в неделя, след като правителството на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва даде разрешение въпреки натиска от страна на Съединените щати тези кораби да не бъдат допускани, предава Ройтерс.

Военните кораби "Макран" и "Дена" пристигнаха в неделя сутринта, се казва в изявление на пристанищните власти на Рио.

Ройтерс по-рано този месец съобщи, че Бразилия се е поддала на натиска на САЩ и е отхвърлила искането на Иран корабите да акостират в Рио в края на януари, в жест на Лула, който отиде във Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

Въпреки това, с приключването на пътуването на Лула, на корабите бе разрешено да акостират. Вицеадмирал Карлос Едуардо Орта Аренц, заместник-началник на военноморския щаб на Бразилия, даде одобрението си корабите да акостират в Рио между 26 февруари и 4 март.

Посолството на САЩ в Бразилия не отговори веднага на искане за коментар.

Присъствието на иранските военни кораби на бразилските брегове продължава да дразни Съединените щати, тъй като те се стремят да изградят по-тесни връзки с администрацията на Лула, която встъпи в длъжност на 1 януари.

На пресконференция на 15 февруари посланикът на САЩ Елизабет Багли призова Бразилия да не позволява на корабите да акостират.

"В миналото тези кораби са улеснявали незаконната търговия и терористичните дейности и също са били санкционирани от Съединените щати. Бразилия е суверенна нация, но ние твърдо вярваме, че тези кораби не трябва да акостират никъде", каза тя.

Дипломацията с Иран беше един от акцентите в опитите на Лула да укрепи международното положение на Бразилия по време на предишните му президентски мандати. Той пътува до Техеран, за да се срещне с тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад през 2010 г., докато се опитваше да посредничи за ядрено споразумение между Иран и Съединените щати.

Бразилия потопи единствения си самолетоносач в океана

Бразилия потопи единствения си самолетоносач в океана

В корпуса на кораба има най-малко 600 тона азбест и други канцерогенни материали