Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва определи крайнодесния си предшественик Жаир Болсонару като имитатор на бившия американски президент Доналд Тръмп. Той заяви, че няма шанс Болсонару да се върне на президентския пост.

Лула да Силва направи изявлението по време на интервю за CNN в петък, след като пристигна на посещение в САЩ.  

По време на интервюто във Вашингтон преди срещата с президента на САЩ Джо Байдън, Лула обаче каза, че няма да поиска от Съединените щати да екстрадират Болсонару, който е във Флорида от края на декември. Всяко подобно искане ще зависи от съдебната система на Бразилия.

Но Лула каза, че се надява бившият президент да бъде осъден за геноцид от международен съд за несправянето му с пандемията COVID-19, която уби 698 000 бразилци.

Лула и Байдън започват "нова ера" на отношенията Бразилия-САЩ

Лула и Байдън започват "нова ера" на отношенията Бразилия-САЩ

По време на срещата ще обсъдят оръжията, климата, демокрацията и други проблеми

Пътуването на Болсонару в САЩ го изолира от всякаква непосредствена правна опасност в Бразилия, където е обект най-малко четири криминални разследвания, включително и за щурма от 8 януари.

Припомняме, че срещата на Лула и Байдън се счита за ключова и трябва да сложи началото на "нова ера" в двустранните отношения. 

Министерството на външните работи на Бразилия по-рано съобщи, че подкрепата за демокрацията, човешките права и околната среда ще бъдат в центъра на дневния ред на Лула във Вашингтон.

На въпрос в интервюто за неутралитета на Бразилия по отношение на войната в Украйна, бразилският лидер каза, че Русия е направила грешката да нахлуе в суверенна държава, но той защити решението си да не предостави артилерийски боеприпаси, произведени в Германия, търсени за подкрепата на Запада за украинската отбрана.

Бразилия готова да посредничи между Путин и Зеленски за мир

Бразилия готова да посредничи между Путин и Зеленски за мир

Лула да Силва предлага широк международен формат на преговори, подобен на Г-20

"Ако изпратих боеприпаси, щях да се присъединя към войната. Не искам да се присъединя към войната. Искам мир", каза Лула. Но по-рано, Лула изрази готовност да посредничи за мира.