Левият президент на Бразилия Лула да Силва в четвъртък заминава на посещение в САЩ по покана на президента Джо Байдън, съобщи "Ройтерс". 

Лула ще посети Байдън в петък следобед, след като се срещне със сенатор Бърни Сандърс и депутати от Демократическата партия сутринта. Разговорът им ще се съсредоточи основно върху подкрепата за бразилската демокрация и споделените ангажименти за околната среда. 

Министерството на външните работи на Бразилия съобщи, че подкрепата за демокрацията, човешките права и околната среда ще бъдат в центъра на дневния ред на Лула във Вашингтон.

Отношенията между двете най-големи демокрации в Западното полукълбо бяха хладни при крайнодесния предшественик на Лула Жаир Болсонару, съюзник на републиканеца и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп.

Бразилия също е нетърпелива повече страни да дадат своя принос към фонда на стойност милиарди долари, стартиран от Германия и Норвегия за финансиране опазването на тропическите гори и устойчивото развитие.

Бразилия разследва Болсонару за щурма на 8 януари

Бразилия разследва Болсонару за щурма на 8 януари

Цитира се видео, публикувано от Болсонару във Facebook два дни след бунта

Делегацията на Лула включва министъра на околната среда Марина Силва, както и министъра на финансите Фернандо Хадад и министъра на расовото равенство Аниел Франко.

Тази седмица Бразилия засили ангажимента си за защита на тропическите гори на Амазонка, като започна операция срещу незаконния златодобив, опустошил местния резерват Яномами в Северна Бразилия.

Предшественикът на Лула облекчи защитата на околната среда, насърчавайки добива и дърводобива в Амазонка. С това позволи обезлесяването в региона да достигне 15-годишен връх.

"Бразилия отново е активен участник в преговорите за изменението на климата и търси ангажимента и финансовия ангажимент на други страни", заяви Мишел Арсланиан, секретар за Америка в Министерството на външните работи на Бразилия.

Шолц брани Амазонка при визитата си в Бразилия

Шолц брани Амазонка при визитата си в Бразилия

Ключови срещи на германския канцлер

Най-голямата нация в Латинска Америка също се интересува от преференциален достъп до пазара на отбраната на САЩ и продажбите на оборудване на Пентагона, каза Арсланиан пред репортери.

Запитан за натиска на правителството на САЩ Бразилия да подкрепи Украйна във войната ѝ с Русия, дипломатът каза, че Бразилия остава неутрална и призовава за диалог за постигане на мир.

Припомняме, че срещата на Лула с Байдън представлява демонстрация на подкрепа за бразилските демократични институции. Те бяха подложени на стрес с отказа на Болсонару да признае поражението си на изборите през октомври и щурмуването на правителствени сгради от неговите поддръжници на 8 януари, една седмица след встъпването в длъжност на президента.

Болсонару отлетя за Флорида 48 часа преди Лула да положи клетва и поиска туристическа виза, за да остане в Съединените щати. Бразилските власти отказаха да коментират пътуването на Болсонару и казаха, че това е въпрос на имиграционните власти на САЩ.

Болсонару пропуска встъпването в длъжност на Лула да Силва

Болсонару пропуска встъпването в длъжност на Лула да Силва

Нарушава традицията в страната да предаде символично поста