Бразилската главна прокуратура поиска в петък от Върховния съд да включи бившия президент Жаир Болсонару в своето разследване за това кой е подбудил бунта на 8 януари в столицата на страната, съобщи АП.

Като основа за искането си прокурорите в наскоро сформираната група за борба с антидемократичните актове цитираха видео, публикувано от Болсонару във Facebook два дни след бунта. Видеото твърди, че новият президент Лула да Силва не е спечелил оспорвания вот, а по-скоро е избран от Върховния съд и бразилските избирателни органи.

Самият Болсонару се въздържа от коментар за изборите след поражението си на 30 октомври. Той многократно подклаждаше съмнения относно надеждността на електронната система за гласуване на нацията в навечерието на вота, подаде искане след това за анулиране на милиони бюлетини, пуснати с помощта на машините, и никога не се съгласи.

Прокурорите твърдят, че Болсонару публикува видеото след бунта, но съдържанието му е достатъчно, за да оправдае разследването на поведението му предварително. Болсонару го изтри на сутринта, след като го публикува за първи път.

Властите разследват кой е позволил на радикалните поддръжници на Болсонару да щурмуват Върховния съд, Конгреса и президентския дворец в опит да отменят резултатите от изборите през октомври. Мишените включват онези, които са платили за транспортирането на бунтовниците до столицата, и местния персонал по сигурността, който може да е стоял настрана, за да позволи хаосът да се случи.

Лула да Силва обвини Болсонару в организиран бунт в Бразилия

Лула да Силва обвини Болсонару в организиран бунт в Бразилия

Има данни за подготовка, настоя новият президент

Голяма част от вниманието досега е насочено към Андерсън Торес, бивш министър на правосъдието на Болсонару, който стана началник по сигурността на федералния окръг на 2 януари и беше в САЩ в деня на бунта.

Съдията от Върховния съд Александър де Мораес нареди ареста на Торес тази седмица и започна разследване на действията му, които той характеризира като "пренебрегване и тайно споразумение". В решението си, което беше оповестено публично в петък, де Мораес каза, че Торес е уволнил подчинени и е напуснал страната преди бунта, индикация, че той умишлено е полагал основата за безредиците.

Съдът също така издаде заповед за арест на бившия шеф на сигурността и той трябва да се върне в рамките на три дни или Бразилия ще поиска екстрадирането му, каза министърът на правосъдието Флавио Дино в петък.

"Ако до следващата седмица появата му не бъде потвърдена, разбира се, че ще използваме механизмите на международно правно сътрудничество. Следващата седмица ще задействаме процедури за екстрадирането му", каза Дино.

Торес отрече да е извършил нарушение и каза на 10 януари в Twitter, че ще прекъсне ваканцията си, за да се върне в Бразилия и да представи защитата си. Три дни по-късно това все още не се е случило.

Министърът посочи документ, който бразилската федерална полиция откри при обиск в дома на Торес; проектоуказ, който би поел контрола върху избирателните органи на Бразилия и потенциално би отменил изборите. Произходът и автентичността на неподписания документ са неясни и остава неизвестно дали Болсонару или неговите подчинени са предприели някакви стъпки за прилагане на мярката, която би била противоконституционна, според анализатори и Бразилската академия по избирателно и политическо право.

Бунтове в Бразилия: Арести за висши служители след щурм на столицата

Бунтове в Бразилия: Арести за висши служители след щурм на столицата

Решението е на властите

Припомняме, че над 1500 души бяха арестувани заради щурма.

Лула да Силва обвини Болсонару и настоя поддръжниците му да приемат резултатите от президентските избори