Бразилските съдебни власти разпоредиха арест на висши държавни служители, след като бунтовници щурмуваха ключови правителствени сгради в Бразилия.

Един от служителите, бившият командир на военната полиция, е бил арестуван, съобщават местните медии.

Сред длъжностните лица са и бившият началник на службата за обществена сигурност на Бразилия Андерсон Торес и други лица, "отговорни за действия и бездействия", довели до размириците, съобщиха от главната прокуратура.

Торес отрича да е участвал в размириците.

Командирът на полицията полковник Фабио Аугусто беше освободен от длъжност, след като привърженици на бившия президент Жаир Болсонаро щурмуваха Конгреса, президентския дворец и Върховния съд.

Бунтовете се случиха седмица след като президентът Луис Инасио Лула да Силва, широко известен като Лула, положи клетва.

По време на драматичните сцени хиляди протестиращи, някои от които облечени в жълти футболни фланелки на Бразилия и развяващи знамена, прегазиха полицията и разграбиха сърцето на бразилската държава.

По-рано във вторник федералният интервент по въпросите на обществената сигурност обвини Торес в "структурирана саботажна операция".

Рикардо Капели, който беше назначен да ръководи сигурността в Бразилия, заяви, че е имало "липса на командване" от страна на г-н Торес преди щурма на правителствените сгради.

Повече от 1500 задържани за бунта в Бразилия

Повече от 1500 задържани за бунта в Бразилия

Губернаторът на федералния окръг Ибанейс Роша да бъде отстранен от длъжност

Встъпването в длъжност на Лула на 1 януари беше "изключително успешна операция по сигурността", каза Капели пред CNN.

Това, което се е променило преди неделя, е, че на 2 януари "Андерсон Торес пое поста на министър на сигурността, уволни цялото командване и пътува", каза той.

"Ако това не е саботаж, не знам какво е", добави Капели.

Г-н Торес заяви, че дълбоко съжалява за "абсурдните хипотези", че е играл някаква роля в размириците.

Той заяви, че сцените, случили се по време на семейната му почивка, са достойни за съжаление, и заяви, че това е "най-горчивият ден" в личния и професионалния му живот.

Лула обвини силите за сигурност, че са "пренебрегнали" задълженията си, като не са спрели "терористичните актове" в Бразилия.