Възможно ли е да се говори за проблемите на руската икономика, провокирани от войната, без да се произнася самата дума "война", анализира Руската служба на Би Би Си.

Ето един пресен пример. "Това е примитивен модел на икономически растеж - парите от бюджета и парите от кредитните институции се насочват към потребителския пазар. Стоките на стават повече, хората не започват да произвеждат повече, цените им растат, производителността на труда не расте, а пада. В това се корени днешния модел на растеж", така ръководителят на "Сбербанк" Герман Греф описа текущото състояние на руската икономика на Петербургския международен икономически форум 2024.

"Сбербанк" ежегодно организира бизнес закуска на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ). На това събитие Греф, както и някои официални лица и бизнесмени, си позволяват да критикуват ситуацията в икономиката на страната. Цитатите редовно попадат в новините.

Например през 2022 г. бизнес закуската на "Сбербанк" беше запомнена с много емоционалната реч на милиардера Алексей Мордашов, че Русия може да се нуждае от война.

През 2024 г. участниците в закуската избягват темата за войната и конфронтацията със Запада, както и причините за настоящата ситуация в икономиката - Греф буквално нарича геополитическата ситуация "специфична". Но това не му попречи да направи рядко песимистична характеристика на руската икономика.

"Днес нашият модел на икономически растеж е изключително прост. Постоянно нарастващите бюджетни разходи, предимно в машиностроенето, водят до повишаване на заплатите в предприятията. Разпространението на увеличенията на заплатите в цялата икономика се случва с много бързи темпове, никога досега не сме виждали това", описа Греф ситуацията в икономиката.

Путин: Трябва да ограничим инфлацията

Путин: Трябва да ограничим инфлацията

Той отбелязва възстановяването на руската икономика

Греф премълча защо машиностроенето се развива толкова бързо и защо държавата започва да харчи толкова активно, както и за високите заплати на руснаците, воюващи в Украйна.

Има и втори двигател на този растеж - заемите, признава Греф, това дава шанс на икономиката, но "не дългосрочен", а като цяло растежът на руската икономика е "крехък". Греф нарича ниската безработица и високото натоварване на производствените мощности - обикновено отбелязвани от Владимир Путин като много благоприятни фактори - признаци, че "ние сме на границата на икономическия растеж".

Нивото на сложност на продуктите в руската икономика не се е променило през последните години, зависимостта от петрола и газа остава, изброи Греф. Той вижда изход от това като развитието на технологиите, преди всичко изкуствения интелект, но засега няма много признаци за това: конкуренцията в икономиката остава ниска, инвестициите в нови технологии са сравнително малки.

Неочаквано тази риторика беше подкрепена от вицепремиера Дмитрий Чернишенко: той говори за демографската пропаст и падащата производителност на труда в Русия, които не обещават нищо добро за икономиката. "Сега всички вярваме, че изкуственият интелект ще ни спаси. Какво друго може да ни спаси? Защото сега само това е ново, всичко останало се повтаря година след година?" - каза Чернишенко. Въпросът прозвуча риторично.

МВФ: Очаква се тази година Русия да изпревари по ръст всички развити икономики

МВФ: Очаква се тази година Русия да изпревари по ръст всички развити икономики

Москва твърди, че западните санкции срещу нейните критични индустрии са я направили по-самостоятелна