Повече от една трета от населението на Италия ще бъде над 65 години до 2050 г. спрямо около една четвърт миналата година, съобщи в четвъртък статистическата служба на страната ISTAT, предлагайки повече доказателства за сериозната демографска криза, предава Ройтерс.

В доклада на ISTAT също така се изчислява, че съотношението между хората в трудоспособна възраст (15-64) и хората, които са твърде млади или твърде стари, за да работят (от 0 до 14 години или на 65 и повече) "ще намалее от около три към две през 2022 г. до около едно към едно през 2050 г."

Намаляващото и застаряващо население е сериозен проблем за третата по големина страна в еврозоната, което води до спад на икономическата производителност и по-високи социални разходи в държавата с най-високи пенсионни сметки в 38-членната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според ISTAT населението на Италия се очаква да намалее до 54,4 милиона души до 2050 г. от 59 милиона през 2022 г., когато ражданията паднаха до ново историческо дъно от под 400 000 годишно.

Правителството на премиера Джорджия Мелони постави като приоритет справянето с проблема, откакто пое властта миналата година, като обеща да предостави повече подкрепа на семействата, които искат да имат деца.

Мелони също каза този месец, че не вярва, че имиграцията може да бъде решение на демографската криза, засягаща Италия и останалата част от Европа.

Броят на учениците в Италия ще намалее с един милион през следващото десетилетие поради рязък спад на раждаемостта и продължаващо изтичане на мозъци, каза министърът на образованието Джузепе Валдитара през май, наричайки това "тревожен" сценарий.

Населението на Япония се топи, чужденци прииждат в страната

Населението на Япония се топи, чужденци прииждат в страната

Чуждите граждани играят все по-голяма роля в японското общество