Има индикации, че европейската икономика ще се възстанови добре от предизвиканата от пандемията рецесия, но най-лошото все още може да не е приключило. Това обяви германският финансов министър Олаф Шолц, цитиран от "Ройтерс.

Говорейки чрез видеовръзка пред икономическата комисия на Европейския парламент, Шолц, чиято страна е ротационен председател на 27-членния ЕС, заяви, че фокусът на Германия през следващите месеци ще бъде да завърши процеса по създаване на пакета на ЕС в размер на 750 млрд. евро за възстановяване и следващия дългосрочен бюджет на ЕС в размер на 1,074 трлн. евро.

"Европа се справи с историческо предизвикателство и даде много добър отговор, показа солидарност в своя отговор", коментира Шолц.

"Икономическата ситуация е доста сериозна в Европа. Ето защо е важно през втората половина на годината да се справим със сериозната рецесия, която преживяваме. Настоящите показатели ни дават надежда, че ще имаме добро възстановяване, виждаме го в редица страни около Европа, но това развитие все още е доста несигурно и не мога да кажа, че сме оставили зад гърба си най-лошото от нея засега", каза Шолц.