Доларът поскъпна, стигайки 16-месечен връх, след като инвеститорите се позиционираха за повишаване на лихвения процент на Федералния резерв през следващия месец, а опасенията за политическите рискове в Европа оказват натиск върху еврото и паунда, съобщава "Ройтерс".

Доларът поскъпна, след като Федералният резерв запази стабилни лихвените проценти през миналата седмица и потвърди позицията си за затягане на паричната политика. Това остава подкрепено от силната икономика на САЩ. Опасенията от липса на сделка за Брекзит и нарастващият разрив в Европа заради бюджета на Италия помогнаха на долара да поскъпне спрямо другите основни валути.

"Цар долар се завърна", коментира Валентин Маринов от банка Credit Agricole, допълвайки: "След като инвеститорите от Фед (последната седмица) са много щастливи да презаредят дълги позиции в долари - европейските валути изглеждат най-уязвими."

Еврото беше ударено от информациите, че Европейската комисия е отхвърлила бюджета на Италия за 2019 г., изтъквайки, че е нарушила предишния ангажимент за намаляване на дефицита на страната. Единната европейска валута се понижи с 0,7% спрямо долара до най-ниската си стойност от юни 2017 г.

Европейският съюз, който даде на Рим срок до вторник да представи преработена версия на бюджета, също намали прогнозите си за италианския растеж миналата седмица.