Само двама - души френският министър на финансите Кристин Лагард и шефът на централната банка на Мексико Агустин Карсенс, останаха в битката за председателския пост в МВФ, съобщава lenta.ru.

Списъкът се съкрати, след като председателят на Централната банка на Казахстан Григовий Марченко министърът на финансите на ЮАР Тревор Мануел се отказаха да участват в спора.

Повече от очевидно е, че ще бъде избрана Кристин Лагард и тук не става дума за равнопоставеност в съревнованието, това е политика. Мисля, че политическото решение вече е взето, заяви Марченко.

По - рано групата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) изразиха своето недоволство от това, че европейските лидери отказват да разглеждат кандидатурите на неевропейци в качеството им на потенциални ръководители на фонда.

Припомняме, до нов избор на председател на МВФ се стигна, след като предишният - Доминик Строс-Кан, беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел "Sofitel" подаде жалба срещу него за изнасилване.

Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година.

Изборът на заместник на френския финансист трябва да стане до края на месец юни.