Разочаровани от бавния напредък на своите страни към присъединяването към Европейския съюз, лидерите на Сърбия, Албания и Република Северна Македония (РСМ) се срещнаха в сряда в рамките на инициативата "Отворени Балкани" в Охрид за да обсъдят допълнителното стимулиране на регионалната икономическа интеграция и общ пазар на труда, предава Associated Press.

Сръбският президент Александър Вучич, премиерът на Албания Еди Рама и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски подписаха споразумения за данъчна администрация, туризъм и културно сътрудничество, както и за взаимно признаване на академични степени за целите на пазара на труда. На срещата присъстваха и премиерите на Босна и Херцеговина и на Черна гора - Зоран Тегелтия и Дритан Абазович.

Ковачевски от, който беше домакин на срещата в Охрид, каза, че данъчната сделка "ще улесни движението на стоки, капитали и услуги. Това са стъпки, които се предприемат за установяване на практики, използвани от Европейския съюз."

"Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз", каза той. "Войната в Украйна е риск за увеличаване на влиянието на трети страни в региона. Оставянето на геостратегическа празнина в тази част на Европа не е опция.

Поверителни записки доказват срещи на Петков с европейски дипломати по темата РСМ

Поверителни записки доказват срещи на Петков с европейски дипломати по темата РСМ

Обсъждано е заобикаляне на ветото ни за Северна Македония, според Теодора Генчовска

Инициативата на трите държави, наречена "Отворени Балкани", стартира през 2019 г. Други страни от Западните Балкани - Черна гора и Босна и Херцеговина изразиха интерес да се присъединят към инициативата, но в последствие това не се случи. Косово е категорчиен противник на инициативата, въпреки, че страната беше поканена, защото Прищина разглежда инициативата като "възраждане на Югославия"

Сръбският външен министър за премиера на Косово: Малък балкански Хитлер

Сръбският външен министър за премиера на Косово: Малък балкански Хитлер

Лъжа било, че Вучич организирал протестите за подкрепа на Русия в Белград

Сърбия, Албания и Северна Македония са на различни етапи по пътя към членство в ЕС.

Сърбия започна преговори за пълноправно членство, докато Албания и Северна Македония засега все още не могат да започнат преговори заради ветото на България срещу РСМ, обобщава Associated Press .

Европейският път на Албания е обвързан с този на Северна Македония, така че ветото на България пречи и на двете страни да продължат напред.

Рама от Албания коментира ситуацията по следния начин:

"България в един момент ще се отегчи от тази игра и ще намери друга играчка, с която да играе", каза той.

Що се отнася до позицията на ЕС, той каза: "Ако искат сватба, ние сме готови. Ако не го направят, ние все още сме тук. Няма проблем."

"Ще кажа това направо", добави Рама. "Когато ходех в Брюксел, те ме насърчаваха. Сега, когато отида в Брюксел, аз съм този, който трябва да ги окуражавам."

Никос Дендиас: Преговорите за присъединяването на Албания и РСМ трябва да започнат незабавно

Никос Дендиас: Преговорите за присъединяването на Албания и РСМ трябва да започнат незабавно

Условието е спазването на Преспанското споразумение