Теодора Генчовска потвърди, че наистина съществуват паметни записки за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по темата за Северна Македония, съобщи bTV.

Генчовска посочи, че записките са с гриф поверително и се пазят в министерството.

На тези срещи е било обсъждано как да се заобиколи ветото на България за започване на преговори за влизане на Република Северна Македония в ЕС.

България не вдига ветото над РСМ, потвърди Петков публично и пред Вархеи

България не вдига ветото над РСМ, потвърди Петков публично и пред Вархеи

Никой да не прави едностранни фалшиви новини

"МВнР е перфектна институция. След всяка среща има паметна бележка със съответния гриф. Според съдържанието те имат различен гриф и когато е необходимо, могат да бъдат показани", обясни Теодора Генчовска.

Тя уточни, че не е присъствала на разговори на Петков по темата за отпадането на ветото, но е получила информация за провеждане на такива от европейски дипломати. "В наши разговори с представители на европейски институции, те са ни информирали, че има други сигнали от премиера", каза Генчовска.

Запитана дали има натиск за вдигане на ветото, тя заяви, че в началото на мандата наистина се е усещал такъв.

"Външната политика не би трябвало да е зависимост от политически партии", подчерта Теодора Генчовска.

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

Слави Трифонов слага край на "агонията" - изтегля министрите си

С обръщение по телевизията си 7/8

Припомняме, че тя беше министър на външните работи от квотата на ИТН в кабинета на Кирил Петков, но вчера лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че изтегля представителите на "Има такъв народ от правителството. Като причини той посочи лошо финансово управление на държавата и подготвяно вдигане на ветото на страната ни по отношение на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

От своя страна министър-председателят е категоричен, че България няма да вдигне ветото, без да бъдат изпълнени условията ни.