България има 3 изисквания към Република Северна Македония и те трябва да бъдат изпълнени преди България да вдигне ветото над преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че иска да изкаже тези три условия публично пред медиите и в присъствието на еврокомисаря Оливер Вархеи, който е на посещение у нас.

Кирил Петков изброи трите условия: Спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, включване на българите в конституцията на страната и договорът за добросъседство да се изпълнява.

ЕК е фрустрирана вече да чака българското "да" за РСМ

ЕК е фрустрирана вече да чака българското "да" за РСМ

Оливер Вархеи настоя за падане на ветото до края на месеца

"Последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да имаме напредък по темата със Северна Македония. Първо - спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, второ - включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени и трето - Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас (медиите, белз ред.) и пред г-н Вархеи, че това са били нашите дискусии и преди, и сега, и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия", каза Кирил Петков.

"Тук сме пред вас, това е човекът, който отговаря за разширяването, който водеше всички конструктивни разговори досега. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека застане с човека, който му го е казал, както аз правя сега с г-н Вархеи и да каже какво е имал предвид", продължи с коментара по критиките на външния министър премиерът.

Поверителни записки доказват срещи на Петков с европейски дипломати по темата РСМ

Поверителни записки доказват срещи на Петков с европейски дипломати по темата РСМ

Обсъждано е заобикаляне на ветото ни за Северна Македония, според Теодора Генчовска

Припомняме, вчера при изявлението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов изтъкна като една от причините да изтегли министрите си от коалицията именно воденето на двойна външна политика и ангажиментите, които Кирил Петков е поел и се опитва да изпълни, като заобиколи ветото, което страната ни наложи над преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз. Предупреждението на Трифонов не беше първо, а и самият външен министър Теодора Генчовска заяви, че има разминаване. 

Посещението на еврокомисаря Верхаи у нас е трето само в рамките на един месец и е част от активизиране на европейската дипломация по темата за разширяването на ЕС на Балканите. В събота у нас ще бъде и германският канцлер Олаф Шолц. 

Активен евродипломатически край на седмицата с балкански привкус

Активен евродипломатически край на седмицата с балкански привкус

Еврокомисарят Елиза Ферейра и германският канцлер Олаф Шолц идват у нас в близките дни