Предстои активен евродипломатически край на седмицата с балкански привкус. В четвъртък и петък на посещение в България ще бъде европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. В събота пък очакваме германския канцлер Олаф Шолц, който ще се отбие у нас в рамките на двудневна обиколка в региона.

По информация на Представителството на ЕК в България Ферейра ще посети Видин и ще проведе срещи с президента Румен Радев, с премиера Кирил Петков и с други представители на правителството и гражданското общество. Предвижда се да бъдат обсъдени подкрепата за страната ни по линия на Фонда за справедлив преход предстоящото сключване на споразумение за партньорство с България, в което се определя инвестиционната стратегия на страната за периода 2021-2027 г. в областта на политиката на сближаване.

В четвъртък Елиза Ферейра, придружавана от вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов, ще се срещне с кмета на Видин Цветан Ценков и ще се запознае с изпълнението на проекти, финансирани със средства по линия на политиката на сближаване на ЕС, след което ще даде кратък брифинг за медиите.

В петък в София еврокомисарят ще бъде специален гост на конференцията "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход", на която европейски и български лидери ще обсъждат зеления преход.

По-късно през деня тя ще се срещне и с Кирил Петков. От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че във фокуса на разговора ще бъде Споразумението за партньорство на Република България за периода 2021-2027 г., в което са изложени стратегическата ориентация за програмирането и условията за ефективното и ефикасно използване на европейските фондове за периода 1 януари 2021 г. - 31 декември 2027 г. След края на срещата в петъчния следобед Петков и Ферейра ще дадат брифинг за медиите.

И пред спецпратеника на Англия Радев настоя на правата на македонските българи

И пред спецпратеника на Англия Радев настоя на правата на македонските българи

Англия е готова за съвместни проекти с България за енергетика и диверсификацията на доставките за региона

В петък ще започне и пътуването на Олаф Шолц. Той ще посети Западните Балкани, Гърция и България. По информация на пресслужбата на германското правителство планираните първи спирки от обиколката му на 10 юни са в Косово и Сърбия. В Косово е предвидено посещение на федералния канцлер на германските военни части в KFOR. След това той ще пътува до Солун по покана на гръцкия премиер Мицотакис за вечеря със страните от регионалната инициатива "Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа".

В събота Шолц ще бъде в Северна Македония и в България.

Фокусът на пътуването му ще бъде върху европейските перспективи на страните от Западните Балкани и приноса на Германия за подобряване на регионалното сътрудничество и преодоляване на двустранните блокади. Централна тема ще е и по-нататъшната съвместна реакция срещу войната на Русия в Украйна.

Улесняват управляващите органи на оперативните програми с финансирането на мерки за справяне с бежанската криза

Улесняват управляващите органи на оперативните програми с финансирането на мерки за справяне с бежанската криза

Правителството допълни свое решение за одобряване на средства по линия на сближаването за бежанците в Европа

Припомняме, че в понеделник пък президентът Румен Радев и помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид обсъдиха в телефонен разговор европейската перспектива пред Република Северна Македония (РСМ), партньорството между България и Съединените щати в сферата на отбраната, както и последиците от войната в Украйна за сигурността в Източна Европа. Двамата осъдиха и определиха като недопустим палежа на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля. По думите на Радев палежът е извършен от хора, които се стремят да задържат РСМ в сянката на тоталитарното югославско минало и да възпрепятстват процеса на европейска интеграция.

Вечерта на 6 юни държавният ни глава разговаря по телефона и с френския президент Еманюел Макрон. Двамата размениха позиции по отношение на членството на Северна Македония в ЕС. Радев изтъкна пред Макрон, че страната ни очаква конкретни резултати от РСМ по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство, които да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Снощи историците и учените от Национален кръг "За Македония" представиха позицията си по отношение на спора ни с Република Северна Македония и пред евродепутатите в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. Те обясниха, че България признава македонската идентичност, но настояха РСМ краде българската история. След посещението си в ЕП те обявиха предстояща среща с медиите и съмишлениците си в София, на която проф. Николай Овчаров, проф. Анна Кочева, проф. Пламен Павлов, доц. Спас Ташев и Владимир Митов ще представят своите цялостни изводи по темата. Според тях, въпреки вандалския акт в българския културен център в Битоля, водещи европейски политици продължават да опитват да накарат политиците у нас да предприемат стъпко по премахване на ветото на България за членството на РСМ в ЕС. "Далеч не сме спокойни след това посещение. Има много неясноти и прекалено изчистени еднозначни политически линии, които оказват целенасочен натиск на всички нива - и в ЕС, и в България, за вдигане на ветото до края на месец юни", коментират те.

8 дни арест за задържания за палежа на културния център "Иван Михайлов" в Битоля

8 дни арест за задържания за палежа на културния център "Иван Михайлов" в Битоля

Според прокуратурата подпалвачът, който има двойно гражданство, може да се укрие