Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор със специалния пратеник на Обединеното Кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч. 

Обсъдено е преодоляването на последиците от войната в Украйна и европейската перспектива на Западните Балкани. Двамата са единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и социални и икономически последици от военните действия, за справянето с които са необходими реални действия.

Европа не иска да отваря кутията на Пандора с историческия спор между Скопие и София

Европа не иска да отваря кутията на Пандора с историческия спор между Скопие и София

Натискът над България бил легитимен

Радев и Пийч обсъдиха начините за преодоляване на очертаващата се продоволствена криза предвид блокирания износ на зърно от Украйна - втората по големина държава производител и износител на зърнени храни.

Пийч изразява готовност на Обединеното кралство за реализиране на съвместни проекти в областта на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за региона.

Двамата подчертават, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на региона.

Радев коментира, че зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония. Затова България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната.

Пендаровски за българската позиция: Да гледаме към настоящето, не към историята

Пендаровски за българската позиция: Да гледаме към настоящето, не към историята

Оценява шансовете за успешен край на преговорите на по-малко от 50%

Припомняме, последното посещение на комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи миналата седмица в България завърши с констатация, че се работи по взаимно приемливо решение за започване през юни на преговори с РСМ и Албания за членство в ЕС.

Същевременно се засилват спекулациите за оказван натиск от страна на западните страни България да вдигне ветото върху преговорната рамка. Самият държавен глава Румен Радев нееднократно призна за такъв натиск, а самата коалиция излъчва противоречиви сигнали след предупреждението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, потвърдено и от външния министър Генчовска с признанието за водени две външни политики от страна на изпълнителната власт.

Премиерът Кирил Петков призова публично държавния глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност отново по темата за Северна Македония, което на този етап се отхвърля с аргумент, че няма реално развитие в отношенията и не е изпълнено нито едно от условията, които страната ни поставя пред РСМ. Преди празничния 24 май премиерът и президентът си обещаха взаимно разговор на четири очи, за да изяснят това, но на този етап няма яснота дали и кога такава среща ще се проведе.

Предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.

Никос Дендиас: Преговорите за присъединяването на Албания и РСМ трябва да започнат незабавно

Никос Дендиас: Преговорите за присъединяването на Албания и РСМ трябва да започнат незабавно

Условието е спазването на Преспанското споразумение