Европейската комисия е фрустрирана от буксуването на диалога между София и Скопие и настоява за прогрес по темата до края на месеца и по-конкретно до Европейския съвет, който ще се проведе на 23 и 24 юни.

Това заяви еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи, който е на посещение в София, след като вчера е бил и в Скопие, където е разговарял със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. В четвъртък той се срещна с министър-председателя ни Кирил Петков, като след това двамата дадоха кратък брифинг в сградата на Министерски съвет.

"Редовно вече идвам в България, за последните 6 месеца ме виждате за 4-ти път. Опитвам се да намеря решение на казуса и това, че няма такова решение, много ни фрустрира, ако мога да го кажа откровено. Защото не можем да продължим с процеса на присъединяване на РСМ без всички държави членки да одобрят. И все още очаквам подкрепата на България. С всички тези разговори, които проведох тук в такъв редовен порядък, най-накрая европейската перспектива за РСМ не само ще се изясни, а ще се укрепи", каза Вархеи.

От ЕК настояват за спешно решаване на казуса по оста София-Скопие. "Европейският съвет през юни (23 и 24 юни) е една много важна дата в нашия календар и бихме желали да видим постигнато споразумение в този толкова важен момент", настоя еврокомисарят.

На брифинга в Министерски съвет не бе дадена възможност на журналисти да задават изчерпателно въпроси, а еврокомисарят напусна залата.

Преди това премиерът Кирил Петков заяви, че не отговаряли на истината твърденията на външния министър Теодора Генчовска и Тошко Йорданов, че правителството водило две външни политики. Той също заяви, както и Теодора Генчовска, че в министерствата имало паметни записки, доказващи това, подчерта на свой ред българският премиер.

"Последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да имаме напредък по темата със Северна Македония. Първо - спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, второ - включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени и трето - Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас и пред г-н Вархеи, че това са били нашите дискусии и преди, и сега, и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия", каза Кирил Петков.

"Тук сме пред вас, това е човекът, който отговаря за разширяването, който водеше всички конструктивни разговори досега. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека застане с човека, който му го е казал, както аз правя сега с г-н Вархеи и да каже какво е имал предвид", продължи с коментара по критиките на външния министър премиерът.

Вархеи вече е провел среща с външния министър в оставка Теодора Генчовска, като предстои да разговаря и с президента Румен Радев.

Посещението на еврокомисаря Верхаи у нас е трето само в рамките на един месец и е част от активизиране на европейската дипломация по темата за разширяването на ЕС на Балканите. В събота у нас ще бъде и германският канцлер Олаф Шолц.

Активен евродипломатически край на седмицата с балкански привкус

Активен евродипломатически край на седмицата с балкански привкус

Еврокомисарят Елиза Ферейра и германският канцлер Олаф Шолц идват у нас в близките дни

Припомняме, вчера при изявлението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов изтъкна като една от причините да изтегли министрите си от коалицията именно воденето на двойна външна политика и ангажиментите, които Кирил Петков е поел и се опитва да изпълни, като заобиколи ветото, което страната ни наложи над преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз. Предупреждението на Трифонов не беше първо, а и самият външен министър Теодора Генчовска заяви, че има разминаване във водената външна политика. 

Особено силно настояват, че има опасност от национално предателство по темата РСМ, патриотите от ВМРО.