Европейската комисия (EK) и фармцевтичната компания Moderna постигнаха споразумение, с което да отговорят по-добре на нуждите на страните членки от ваксини срещу COVID-19 в края на лятото и през зимния период, съобщиха от Пресслужбата на ЕК.

Това ще гарантира достъпа на отделните страни до ваксини, включително до такива, адаптирани към вариантите (ако те са получили разрешение), в момента, в който те се нуждаят от тях за ваксинационните си камппании, както и за да подкрепят своите глобални партньори.

Това споразумение ще адаптира договорените графици за доставка. Дозите, първоначално предвидени за доставка през лятото, сега ще бъдат отложени за септември и за есенно-зимния период на 2022 г., когато е по-вероятно държавите членки да се нуждаят от допълнителни запаси от ваксини за ваксинационни кампании и за изпълнение на своите международни ангажименти към други, включително по-бедни страни.

Споразумението също така гарантира, че ако една или повече адаптирани ваксини получат разрешение за използване, държавите членки ще могат да изберат да получат тези адаптирани ваксини съгласно настоящия договор.

Освен това споразумението гарантира също така допълнителни 15 милиона бустерни дози от ваксината на Moderna, адаптирани за варианта омикрон, подлежащи на одобрение в срокове, които биха позволили използването на тези дози за ваксинация на населението в страните членки.

За 4-та доза ковид ваксина за рисковите групи и кампания призова Симидчиев

За 4-та доза ковид ваксина за рисковите групи и кампания призова Симидчиев

Има тенденция на намаляване на тежките случаи на прекарване на ковид