Хората, попадащи в рискови групи - възрастни и с хронични заболявания, трябва да поставят четвърта доза ваксина срещу коронавирус. Това призова в студиото на Нова телевизия пулмологът и бивш депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

"Нямаме категорични данни в момента следващите варианти на ваксината колко ще са ефикасни и дали дали предпазват по-добре. Тези, които са рискови - над 60-годшина възраст, тези, които имат хронични заболявания, е редно да си поставят четвъртата доза", посочи той.

"За другите хора с 3 дози всичко е спокойно. На практика обаче в последните месеци ваксинационна програма практически нямаме, което е голям проблем. Трябва да се направи по-смислена кампания, от "Демократична България" няколко пъти апелирахме за такава кампания, която да качи броя на хората, които се ваксинират", добави Симидчиев.

Наблюдава се позитивна тенденция на намаляване на тежките случаи на прекарване на ковид, както и се наблюдава плавно намаление на броя починали спрямо боледуващи. Освен това - изглежда, че България слиза от поредния пик на болестта, показа графики Сидимчиев.

2318 са новите случаи на коронавирус

2318 са новите случаи на коронавирус

16 души са починали

Проблем обаче, отново подчерта той, остава ниският брой ваксинирани, което правило здравната ни система нестабилна при идването на нов пик.

"Със всяко следващо боледуване този вирус уврежда нашата система. Това заболяване е предимно съдово, тоест вируса атакува кръвоносните съдове и с всяка следваща инфекция уврежда още малко съдове. И това разполага организма към по-сериозно и продължително боледуване от ковид".

Още към края на юли месец областите, попадащи в Етап 1, станаха 19 - в тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2.

Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област. От началото на август месец в столицата София, Варна и други големи градове беше въведена мярката за задължително носене на маски в закрити помещения.

Маските на закрито в София отново стават задължителни

Маските на закрито в София отново стават задължителни

Мярката влиза в сила от 4 август