Европейската комисия (ЕК) прекратява разследването си, започнато през февруари срещу България във връзка с държавна поръчка, възложена от Министерството на транспорта и съобщенията в София, съобщава "Ройтерс".

Причината е оттеглянето на китайската компания от поръчката.

"Само след няколко седмици първото ни разследване съгласно Регламента за чуждестранните субсидии вече даде резултати. Нашият единен пазар е отворен за фирми, които са наистина конкурентни и играят честно", каза в изявление еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар на Европейския съюз (ЕС) Тиери Бретон.

Става дума за закупуването на 20 електрически влака тип push-pull, произведени от китайската държавна компания CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd.

Тръжната процедура за възлагане на поръчката включваше и 15-годишна поддръжка. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева.

Дружествата са задължени да уведомяват в ЕС, когато прогнозната стойност на поръчката надвишава 250 милиона евро и когато на дружеството са били предоставени най-малко 4 милиона евро чуждестранна финансова помощ.

ЕК гледа под лупа българска поръчка на китайски влакове

ЕК гледа под лупа българска поръчка на китайски влакове

Според ЕК са налице достатъчно признаци, че е била предоставена чуждестранна субсидия, която нарушава функционирането на вътрешния пазар

Комисията реши, че има достатъчно признаци, че на това дружество е била предоставена чуждестранна субсидия в нарушение на вътрешния пазар. Подобна оферта би могла да доведе до това други участващи дружества да загубят възможности за продажба.

CRRC Corporation Limited е китайски държавен производител на локомотиви и вагони, използвани от железопътни оператори, както и подлинии, трамваи и други железопътни возила. По приходи компанията е номер 1 в света в своята сфера.