Европейската комисия предпочита Гърция да получи финансова помощ от страните от еврозоната, а не от МВФ, заяви еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от РИА Новости.

"Ние предпочитаме за решаването на европейските проблеми да се използват механизмите на еврозоната", каза Оли Рен.

Той допълни още, че спасителните мерки "трябва да бъдат под европейско управление", като включат налагането на съществени условия.

Реакцията на Рен е в отговор на призивите на германското правителство МВФ да бъде водещата организация за справяне с кризата в Гърция.

Според агенция Bloomberg се създава се впечатление, че еврозоната не може да се справи самостоятелно с кризата в Гърция и затова търси помощ от МВФ, което поражда съмнения в устойчивостта на ЕС.

През тази седмица, на 25-26 март, в Брюксел за пореден път ще бъдат обсъждани финансовите проблеми на Гърция.

Идеята за предоставяне на финансова помощ на Гърция не среща положителен отклик сред гражданите на Германия. Ангела Меркел нееднократно заяви, че Гърция може да получи поддръжка само в случай на реална заплаха за фалита на страната. Тя поиска още и изключване на страната  в случай на продължително нарушаване на бюджетната дисциплина в еврозоната.

Германия е готова да помогне на Гърция при условие, че страната е изчерпала всички останали възможности за получаване на международна помощ.

Допълнителните условия, които поставят от германска страна са "значителна подкрепа" от МВФ и съгласие на лидерите на страните - членки на ЕС да обсъдят нови правила за контрол на държавните финанси и бюджетни дефицити  в страните от еврозоната, включително и да бъдат вмесени съответните промени в европейското законодателство.