Предложението на Европейския съюз страните членки да намалят до минимум употребата на горива с 15%, за да се подготвят за възможни съкращения от страна на Русия, среща съпротива от страна на правителствата и поражда съмнения дали те имат право или не да одобрят плана за извънредни ситуации, съобщава "Ройтерс".

Вчера Европейската комисия предложи всяка от 27-те страни членки да потребява с 15% по-малко газ от август до март 2023 г. в сравнение с обичайното през последните 5 години. Въпреки че тази цел може да бъде доброволна, ЕС може да я направи задължителна, ако Брюксел обяви значителен риск от недостиг на газ.

На дипломатическа среща вчера обаче най-малко 12 от 27-те държави членки са повдигнали въпроси по отношение на предложението, разкриха петима служители на ЕС.

Основният въпрос е дали ЕС трябва да има възможността да направи поставените цели обвързващи. Редица държави, сред които Дания, Франция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия, заявиха, че Брюксел не трябва да прави това, без първо да даде дума и на отделните държави по въпроса - и вероятно право на вето.

ЕК предлага план за намаляване търсенето на газ

ЕК предлага план за намаляване търсенето на газ

За да подготви ЕС за ограничаване на доставките

Държавите членки трябва да имат правомощието сами да задействат механизми за бедствия, отбеляза служител на ЕС.

Съгласно предложението ЕК ще потърси съвет от групата за координация на газа на ЕС, преди да направи целта задължителна.

Дипломатите от всички страни членки ще обсъдят предложението в петък, с намерението техните министри да го одобрят на извънредно събрание във вторник. Необходимо е одобрението на мнозинство от най-малко 15 държави от ЕС, за да прерасне предложението в законодателство.

Държавите от ЕС бързат да запълнят своите газохранилища преди зимния сезон. Брюксел вече предупреди, че без по-сериозни ограничения на употребата на газ сега, ще се стигне до недостиг на синьото гориво през по-студените месеци, ако Русия намали доставките за постоянно.

Испания отхвърля плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%

Испания отхвърля плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%

Рибера: Защитаваме европейските ценности, но няма се жертваме без дори да са ни поискали предварително мнението

Редица държави от ЕС бяха засегнати от намалените газови доставки от Русия след нахлуването й в Украйна.

Досега обаче страните членки са намалили смесеното си търсене на газ само с 5%, независимо от месеците на намаляващи руски доставки и колебаещите се разходи, заяви ръководителят на енергийното покритие на ЕС Кадри Симсън.

Според някои държави обаче налагането на една и съща цел за всички не е правилен подход. Пример за това са Испания и Португалия - за които Русия не е сред най-важните доставчици на горива - и Унгария, чиито власти този месец забраниха износа им.

 ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

Икономиката на Европа постепенно става военна