Френският президент Еманюел Макрон в сряда каза, че изключително непопулярният нов закон, който повишава възрастта за пенсиониране е необходим и ще влезе в сила до края на годината, цитира думите му Ройтерс.

"Мислите ли, че ми харесва да правя тази реформа? Не", каза Макрон в рядко телевизионно интервю. "Но няма сто начина за балансиране на сметките... тази реформа е необходима."

Докато правителството не прокара законопроекта за пенсиите без гласуване, протестите срещу предложения закон, удължаващ възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, събираха масови мирни митинги, организирани от синдикатите.

Но след решението на правителството да заобиколи гласуването в парламента миналата седмица, спонтанните протести в Париж и на други места преминаха в подпалване на кофи за боклук и барикади всяка вечер на фона на сблъсъци с полицията.

Протестиращите в сряда също блокираха гари в южните градове Ница и Тулуза.

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста

Нови масови протести в четвъртък

Това, наред с непрекъснатите стачки, които засягат петролните депа, обществения транспорт и сметосъбирането, представлява най-сериозното предизвикателство пред авторитета на президента центрист след бунта на "жълтите жилетки" преди четири години.

Макрон каза, че това, което той нарече "екстремно насилие", е неприемливо, но той уважава правото на мирни протести.

"Ще се уверим, че животът, който е възможно най-нормален, може да се възобнови в лицето на малкото, които блокират нещата", каза той.

Не се задават нито промени в правителството, нито предсрочни избори, а по-скоро опит за връщане на инициативата с мерки за по-добро включване на гражданите и синдикатите във вземането на решения, казаха политически лидери в лагера на Макрон преди интервюто.

850 души са били задържани на протестите във Франция

850 души са били задържани на протестите във Франция

В четвъртък се очакват нови масови протести срещу повишаването на възрастта за пенсиониране

Проучванията показват, че голямо мнозинство от французите са против пенсионното законодателство, както и решението на правителството да прокара законопроекта през парламента миналата седмица без гласуване.

Президентът Макрон обаче заяви, че застава твърдо на позициите си.

"Измежду краткосрочните избори и общия интерес на страната, аз избирам общия интерес... няма да толерираме никакво лошо поведение", каза той.

Профсъюзите обявиха пореден национален ден на стачки и демонстрации в четвъртък.

Сенатът на Франция подкрепи пенсионната реформа на Макрон

Сенатът на Франция подкрепи пенсионната реформа на Макрон

Правителството е пред важен избор