Множество енергийни компании в Италия не са внесли наложения от правителството на Марио Драги данък от 25% върху извънредните им печалби заради рязкото поскъпване на суровините.

Това обстоятелство стана явно, след като Министерството на финансите на Италия представи в парламента данни за това как се движат приходите след направената актуализация на бюджет, съобразена с енергийната криза.

Италия отново пред дългова криза

Италия отново пред дългова криза

Това може да не е по силите на Марио Драги

Очакваше се те да са над 9 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Планирано бе с приходите от данъка, който всички италиански енергийни компании са длъжни да внесат на две вноски - до края на юни (40% от сумата) и до края на октомври (другите 60%), да се финансират около 1/3 от помощите в размер на 33 милиарда евро.

С тези помощи правителството на Марио Драги бе разчело да подпомогне италианците - обикновените граждани и фирмите, имащи затруднения да си платят тока, да си купят природен газ или гориво за колата.

Очаква се средствата да бъдат събрани - макар и със закъснение, като енергийните компании ще трябва да си платят забавения данък с лихвата.

Контролираната от държавата енергийна група Eni (ENI.MI) излезе с изявление още миналата седмица, че вече е платила първата си вноска от данъка върху неочакваните печалби.

Други енергийни фирми се оплакаха от данъка върху неочакваните печалби, посочвайки, че цените на суровините се променят непрекъснато и за тях това е сериозен проблем.

Медувременно стана ясно, че тази седмица италианското правителство планира да одобри нов пакет от помощи на стойност 14.3 милиарда евро. Това ще бъде една от последните сериозни мерки, предприети от правителството на Марио Драги преди паламентарните избори през септември.