Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени управителя на централната банка на страната, съобщи Ройтерс. Рокадата е ясна от президентския указ, публикуван днес в турския държавен вестник.

Ердоган уволни Мурат Уйсал и назначи на негово място бившия финансов министър Наджи Агбал.

Уволнението става по време на рекордния спад на националната валута спрямо долара, отбелязва агенцията. На борсата днес турската лира достигна рекордно ниско равнище от 8,58 за долар, което е с около 30 % към щатската валута.

ЕС: Санкции срещу Турция до ноември 2021 г. заради сондажи в Средиземно море

ЕС: Санкции срещу Турция до ноември 2021 г. заради сондажи в Средиземно море

Ако се наложи, ЕС ще въведе още ограничителни мерки срещу Анкара

Освен финансов министър в периода 2015-2018 г., Агбал е заемал и длъжността шеф на стратегическото и бюджетното управление в администрацията на президента на Турция.

Агбал е четвъртият управител на турската централна банка за последните пет години. Поредната смяна ще подхрани отдавнашните критики за политическа намеса в монетарната политика на Турция.

Бившият финансов министър Наджи Агбал е близък съюзник на Ердоган, но е смятан за способен мениджър, който вероятно ще заеме по-праволинеен подход към монетарната политика. Това може да успокои тревогите, които провокираха турците да купуват сигурни валути с рекордни темпове.

Заплахите за санкции сринаха рекордно турската лира

Заплахите за санкции сринаха рекордно турската лира

Коронавирусът и проблемни отношения със САЩ и европейски държави поразяват турската икономика

Турският президент е известен като открит привърженик на високите лихвени проценти. Преди седмица той заяви, че Турция води икономическа война с онези, които се опитват да я вкарат в "дяволския триъгълник на лихви, валутни курсове и инфлация".

Представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е казал пред Ройтерс, че се очаква Агбал да бъде "по-силен банков управител" и че не е някой, който би приел политически напътствия. Рокадата не е приета от опозиционните партии, които се опасяват, че така се засилва влиянието на Ердоган и се политизира банката.

"Това, което нямахме досега, беше партийно контролирана централна банка, и го получихме. Централната банка вече е на ПСР", каза Тахсин Тархан, депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Първият сериозен тест за Агбал ще бъде на 19 ноември, когато ще заседава комисията по монетарната политика на турската централна банка.