Европейският съюз удължи санкциите срещу Турция за една година заради незаконната й дейност в Средиземно море и заплашва да въведе нови ограничителни мерки срещу Анкара, се посочва в изявление на Съвета на ЕС от Брюксел.

"Днес Съветът реши да удължи с една година, до 12 ноември 2021 г., съществуващия режим на ограничителни мерки в отговор на неразрешените дейности на Турция за сондажи в Източното Средиземноморие. Следователно ЕС си запазва правото да налага целенасочени ограничителни мерки срещу лица или организации, отговорни за или участващи в неразрешени сондажи в Източното Средиземноморие."

Съветът припомня, че в момента в черния списък за Турция има двама души. Забранено им е да пътуват до страните от ЕС, а активите им са замразени. Освен това на физически и юридически лица от ЕС е забранено да предоставят средства на тези в списъка.

ЕС наложи санкции на Турция през 2019 г. за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това ЕС въведе финансови ограничителни мерки срещу Анкара, намалявайки размера на помощта за Турция за 2020 г. (субсидии, предвидени за периода на преговорите за присъединяване към ЕС), и също така прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа дейностите си по кредитиране в тази страна, по-специално по отношение на кредитирането срещу държавно обезпечение.

Турция скочи срещу заплахата за санкции на Южна Европа

Турция скочи срещу заплахата за санкции на Южна Европа

Турция продължава да се държи дръзко