Турция продължава да се държи дръзко, след като снощи лидерите на страните от Южна Европа предупредиха, че Европейският съюз скоро може да наложи санкции на Турция в спора ѝ с Гърция за морските и енергийните права в района на Източното Средиземноморие, информира "Франс прес".

Двете съседки, членки на НАТО, от седмици нарушават спокойствието в богатите на енергия, но нестабилни райони със съперничещи си военноморски учения и остра реторика в конфликт, който въвлече сили от ЕС и дори Египет и разкъсаната от война Либия.

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Гърция призова ЕС да наложи санкции на Анкара

Френският президент Еманюел Макрон вбеси Турция вчера, като заяви, че нейният "велик" народ "заслужава нещо друго", отколкото начина, по който правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган подхожда към спора.

Макрон беше домакин на среща с шестима други лидери от страни от Южна Европа, на която той предложи "честно и искрено" ангажиране отново в диалог с Турция.

Но в заключителното изявление от срещата се казва, че санкциите са възможни, ако Турция не прекрати своите "конфронтационни действия".

Турция нахока "нахалните" коментари на Макрон за Източното Средиземноморие

Турция нахока "нахалните" коментари на Макрон за Източното Средиземноморие

Поредни остри реплики между двете страни

Турското външно министерство нарече съвместното изявление "предубедено, откъснато от реалността и без правно основание".

Анкара твърди, че има най-голямата брегова линия от всички източни средиземноморски страни, но непропорционално малък дял от морето заради отдалечените острови на Гърция - някои от тях в близост до бреговете на Турция.

Атина контрира, че териториалните ѝ претенции към водите са основани на международното право и споразумения в миналото, подписани от Анкара.

Турция на шест морета

Турция на шест морета

Градусът на напрежение между Гърция и Турция кореспондира с този на узото и йени ракъ, а анасонът усилва провокациите и реторика на двете страни. Мартин Табаков развенчава три мита за турската военноморска доктрина преди срещата на лидерите на държавите членки на ЕС, които ще дискутират именно напрежението между Гърция и Турция.

Спорът постепенно се превърна в лична вражда между Макрон и Ердоган, които рутинно си разменят обиди и се заплашват взаимно с военната си мощ.

Франция застана изцяло зад Гърция, като каза на Ердоган да не пресича "червените линии" и изпраща военни кораби и бойни самолети в региона.

Вчера Турция нарече Макрон "арогантен", като показвал признаци на "слабост и отчаяние".

Говорителят и топ медиен съветник на Ердоган нарече френския държавен глава "подражател на Наполеон" в публикация в "Туитър".

Макрон иска обща позиция на ЕС за Турция

Макрон иска обща позиция на ЕС за Турция

Среща на седем страни членки на ЕС в Средиземно море