Турски и гръцки представители преговарят в централата на НАТО за предотвратяване на допълнителна военна ескалация в Източното Средиземноморие, обяви турски източник, цитиран от "Ройтерс". В същото време Гърция призова ЕС да наложи санкции на Анкара.

Турция нахока "нахалните" коментари на Макрон за Източното Средиземноморие

Турция нахока "нахалните" коментари на Макрон за Източното Средиземноморие

Поредни остри реплики между двете страни

Военни представители от двете членки на НАТО трябваше да проведат разговори в Брюксел във вторник след първоначален контакт миналата седмица, но Алиансът отложи разговорите за днес.

Разговорите за "военна деконфликтизация", обявени от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг миналата седмица, имат за цел предотвратяване на ескалация на инциденти като сблъсъка между турски и гръцки бойни кораби през миналия месец.

Бойни кораби следят турски кораб, който проучва за газ и петрол в Средиземно море западно от Кипър. Операцията е осъждана от Гърция като незаконна. Анкара и Атина гледат на територията като част от техния континентален шелф.

Макрон иска обща позиция на ЕС за Турция

Макрон иска обща позиция на ЕС за Турция

Среща на седем страни членки на ЕС в Средиземно море

Гърция заявява, че всеки разговор трябва да включва условие турските кораби да се изтеглят от спорните води, но Анкара отвръща, че няма да участва в преговори с предварителни условия.

Техническите разговори в централата на НАТО няма да включват териториалните спорове, а ще обхванат обсъждане на гореща линия между армиите на двете държави.

Премиерът на Гърция: Диалогът с Турция е важен, но при мирна реторика

Премиерът на Гърция: Диалогът с Турция е важен, но при мирна реторика

"Имаме нужда от диалог, но не и когато сме държани с пистолет, опрян на челото"

"Турция продължава да подкрепя усилията за разрешаване на въпроса чрез диалог и без предварителни условия", каза турският източник и добави, че разговорите са започнали в 12,30 часа по Гринуич.

В същото време Гърция призовава ЕС да наложи санкции на Турция. Днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че блокът трябва да наложи санкции на Турция, ако не изтегли корабите си.

Преговорите между Турция и Гърция в НАТО отложени за 10 септември

Преговорите между Турция и Гърция в НАТО отложени за 10 септември

Източниците поясниха, че отлагането е поискано от Военния комитет на НАТО

Спорът в Източното Средиземноморие също отложи решение на ЕС да наложи санкции на Беларус, съобщиха четирима дипломати от ЕС. Също така увеличи и напрежението между Франция и Турция.

Евролидерите ще обсъдят казуса на среща на 24-25 септември.