Европейският съюз трябва да наложи "смислени" санкции срещу Турция, ако Анкара не изтегли корабите си от спорните райони в Източното Средиземноморие. За това настоя гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в статия, цитирана от "Ройтерс".

Гърция и Турция са в спор за морските граници в региона, като това е последният щрих от търканията между двете съюзнички в НАТО, които продължават от десетилетия. Турция изпрати кораб за сондиране в район, за който и двете страни претендират, че е тяхна територия.

Гърция укрепва военната си мощ заради напрежението с Турция

Гърция укрепва военната си мощ заради напрежението с Турция

Увеличава в тази връзка военнослужещите

"Имаме нужда от диалог, но не и когато сме държани с пистолет, опрян на челото. Това, което застрашава сигурността и стабилността на моята страна, застрашава благосъстоянието и безопасността на всички страни членки на ЕС", пише Мицотакис в статия, публикувана в едновременно в лондонския в. "Таймс", германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и френските вестник "Монд".

Този месец се очаква лидерите на ЕС да уточнят отговора си на Турция. Ако Турция не изтегли корабите си, трябва да бъдат наложени "смислени санкции", настоява гръцкият премиер.

Гърция нямало да се уплаши от никоя заплаха на Турция

Гърция нямало да се уплаши от никоя заплаха на Турция

Анкара преминала всякакви граници

"Ако Европа иска да упражни истинска геополитическа сила, тя просто не може да си позволи да умиротворява войнствената Турция", изтъква Мицотакис.

Турция, отбелязва той, все още има време да избегне санкциите и да "направи крачка назад".

"Те трябва да отстъпят, да се върнат на масата и да продължат оттам, откъдето спряха, когато напуснаха опипващите почвата преговори през 2016 г. И ако не можем да се договорим, тогава трябва да потърсим решение в Хага", пише гръцкият премиер, имайки предвид международния съд за суверенни спорове.

Френският президент Еманюел Макрон ще обсъди обтегнатите отношения на Европейския съюз с Турция по-късно днес с Мицотакис.

И двамата присъстват на срещата на високо равнище "MED7" на френския остров Корсика, заедно с лидерите на Португалия, Испания, Италия, Кипър и Малта.

Турция отрича за танкове по границата с Гърция

Турция отрича за танкове по границата с Гърция

Напрежението между съседките отново тлее