Реториката на Турция и провокативните й действия в Източното Средиземноморие - и не само по отношение на Гърция - категорично преминаха границите, считани за нормални, през последните няколко десетилетия .Това заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, съобщава АНА-МПА.

По негови думи в тази обстановка Гърция трябва да прояви спокойствие, бдителност и готовност за реакция.

"Тези заплахи трябва да спрат и да се намери мирно решение на единствения спор, който имаме с Турция - делимитирането на нашите морски зони", поясни Пецас.

Турция отрича за танкове по границата с Гърция

Турция отрича за танкове по границата с Гърция

Напрежението между съседките отново тлее

Той изтъкна, че Атина е готова да направи каквото е необходимо, за да защити териториалните си права. Не може да ни уплаши никоя заплаха, категоричен бе Пецас.

Той посочи, че Гърция води преговори с няколко страни, сред които и Франция, за повишаване на възпиращите способности на въоръжените си сили.

Пецас изключи всякаква възможност за проучвателни контакти, "докато турски проучвателен кораб или каквито и да е други плавателни съдове останат където са".

По негови думи практическата деескалация не може да бъде моментна, а трябва да е продължителна и съществена, за да докаже Турция своята искреност.

Това, което е важно, е Турция не само да каже на Германия или някоя друга страна, че подкрепя диалога и международното право, но и да го докаже на практика, категоричен бе Пецас.

Гърция отсече: Турция трябва да се откаже от "заплахите", за да започнат преговори

Гърция отсече: Турция трябва да се откаже от "заплахите", за да започнат преговори

Гърция улици в лъжа генералния секретар на НАТО