Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоя, че Турция трябва да се откаже от "заплахите" срещу страната му, ако ще започват преговори за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие.

"Нека заплахите изчезнат, за да може контактите да започнат", изтъкна Мицотакис след се срещна с гостуващ в Атина високопоставен член на Китайската комунистическа партия, съобщава "Франс прес".

Под "крилото" на НАТО, Гърция и Турция започват преговори

Под "крилото" на НАТО, Гърция и Турция започват преговори

"Технически преговори"

Мицотакис заяви, че по-късно днес гръцкият външен министър Никос Дендиас ще информира генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за "незаконната дейност" на Турция.

Гърция отрече късно вчера, че се е съгласила да проведе преговори с Турция при посредничеството на НАТО за деескалация на напрежението във връзка с морските граници и правата за проучване на газ.

"Публикуваната информация, в която се твърди, че Гърция и Турция са се договорили да проведат така наречените "технически преговори" относно деескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие, не отговаря на реалността", отбелязаха от гръцкото външно министерство.

По-рано вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че двете съюзнички в НАТО "са се договорили да влязат в технически преговори в НАТО за установяване на механизми за избягване на военни конфликти, за да се намали рискът от инциденти в Източното Средиземноморие".

Гръцкото външно ведомство подчерта, че "деескалацията ще се осъществи само с незабавното изтегляне на всички турски кораби от гръцкия континентален шелф".

Напрежението се засилва заради сондажните дейности на Турция, които според Гърция и Кипър нарушават техния суверенитет.

Турция разположи изследователския кораб Oruc Reis и военни кораби в спорните води на 10 август и впоследствие удължи мисията.

Гърция отговори, като организира военноморски учения с няколко съюзници от ЕС и Обединените арабски емирства, недалеч от по-малките учения, които Турция проведе в район между Кипър и Крит миналата седмица.

Гърция, Кипър, Италия и Франция дрънкат оръжие в Източното Средиземноморие

Гърция, Кипър, Италия и Франция дрънкат оръжие в Източното Средиземноморие

Военно учение "под носа" на Турция

Европейският съюз наблюдава ескалиращия спор с нарастваща загриженост, като многократно призова Турция да спре сондажните дейности и заплашва да наложи санкции срещу Анкара, ако тя откаже да разреши спора чрез диалог.

Мицотакис изтъкна, че Турция "подкопава" международното право и "застрашава" регионалната сигурност, като се опитва да "промени" географията.