Гърция и Турция трябва да проведат преговори в НАТО, целящи предотвратяване на случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие, където те са в конфликт във връзка с морските граници и правата за проучване на газ, съобщава "Франс прес".

"След обсъжданията ми с гръцки и турски лидери, двете съюзнически страни се договориха да започнат технически преговори в НАТО за установяване на механизми за избягване на военни конфликти, за да се намали рискът от инциденти в Източното Средиземноморие," каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление.

По-рано през деня турският военен министър Хулуси Акар разкритикува остро френската намеса в турско-гръцкия спор в Средиземно море, заявявайки, че Париж се държал като "мафиот". Той каза още, че Анкара няма да търпи някой, който идва "от хиляди километри" и се опитва "да тормози, да претендира за територии и да играе ролята на ангел-пазител".

Напрежението между Турция и Гърция ескалира миналия месец, след като турският проучвателен кораб Oruc Reis започна да търси газ в зона, към която Гърция има териториални претенции.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган и канцлерът на Германия Ангела Меркел са провели днес видеоконферентен разговор, по време на който са обсъдили ситуацията в Източното Средиземноморие, уточнява "Ройтерс". Ердоган е заявил пред Меркел, че подкрепата, давана от някои страни за гръцката "егоистична и несправедлива позиция" в Източното Средиземноморие, е неприемлива.