Гърция ще укрепи своите военни сили с нови програми за въоръжаване, увеличаване на военнослужещите и развитието на военнопромишления комплекс на страната. Това обяви говорителят на гръцкото правителство, след като напрегнатото противопоставяне със съседна Турция доведе до опасения за открит конфликт между двете съюзнички в НАТО, отбелязва "Асошиейтед прес".

В момента Анкара е в конфликт с Гърция и Кипър заради правата за проучване на петрол и газ в Източното Средиземноморие. Гърция и Турция разполагат военноморски и военновъздушни сили, за да отстояват конкурентните си териториални претенции в региона.

Гърция нямало да се уплаши от никоя заплаха на Турция

Гърция нямало да се уплаши от никоя заплаха на Турция

Анкара преминала всякакви граници

"Турското държавно ръководство отправя почти ежедневно заплахи за война и прави провокативни изявления срещу Гърция", каза говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас и допълни: "Ние отговаряме с политическа, дипломатическа и оперативна готовност, решени да направим всичко необходимо за защита на нашите суверенни права."

Пецас уточни, че премиерът Кириакос Мицотакис ще обяви подробности за плановете за модернизиране на военните сили на страната по време на годишната си реч за състоянието на икономиката в събота.

"Ние контактуваме с приятелски страни, за да подсилим оборудването на нашите въоръжени сили", каза Пецас. Миналата седмица Гърция събра 2,5 млрд. евро на търг за облигации, тъй като страната се опитва да увеличи военните разходи и да събере средства за бизнеса, засегнат от пандемията от новия коронавирус.

Турция отрича за танкове по границата с Гърция

Турция отрича за танкове по границата с Гърция

Напрежението между съседките отново тлее

Гръцките медии отбелязват, че покупките могат да включват френски изтребители "Рафал" и поне една френска фрегата. Пецас отбеляза, че Мицотакис ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в четвъртък в кулоарите на среща в Корсика на средиземноморските страни от Европейския съюз.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция да започне преговори във връзка със спорните териториални претенции в Източното Средиземноморие или да се изправи пред последствията.

"Те или ще разберат езика на политиката и дипломацията, или на място с болезнени преживявания", предупреди той.

Гърция отсече: Турция трябва да се откаже от "заплахите", за да започнат преговори

Гърция отсече: Турция трябва да се откаже от "заплахите", за да започнат преговори

Гърция улици в лъжа генералния секретар на НАТО

Гърция и Турция са стигали до ръба на война три пъти от средата на 1970-те години, включително веднъж за правата за проучване в Егейско море.

Настоящият спор ескалира, след като Турция изпрати изследователския сондажен кораб Oruc Reis, придружен от военни кораби, да търси залежи от петрол и газ в район между Кипър и гръцкия остров Крит, който Атина разглежда за свой континентален шелф.

Гърция изпрати собствени военни кораби в района и постави въоръжените си сили в бойна готовност.

Гърция обвини Турция в подкопаване на стабилността в Източното Средиземноморие

Гърция обвини Турция в подкопаване на стабилността в Източното Средиземноморие

Турция игнорирала призивите заз диалог и засилвала провокациите