Гръцкото външно министерство обвини Турция в провокации и подкопаване на стабилността в Източното Средиземноморие след решението на Анкара да разшири сеизмичното си проучване в спорен район, предаде "Спутник".

"Турция продължава усърдно да изпълнява ролята си на фактор за разрушаване и нестабилност в региона, игнорира призивите за диалог и засилва провокациите си, за да стигне до задънена улица, да подкопае сигурността и стабилността в региона, след като направи международната общност да предприеме действия", се казва в изявление на министерството.

Министерството добави, че Атина няма да се поддаде на изнудване и ще продължи да работи за делимитация на границите с всички страни в региона.

Турция обвини Гърция, че въоръжава остров в Източното Средиземноморие

Турция обвини Гърция, че въоръжава остров в Източното Средиземноморие

Който е в центъра на спора им в Източното Средиземноморие

Турция вече е разширила дейностите по проучване на кораба си Oruc Reis два пъти. Последното удължаване приключи в понеделник вечерта, след което Анкара публикува ново съобщение, удължавайки проучването до 12 септември.

Турско-гръцкото напрежение в Източното Средиземноморие ескалира, след като Анкара започна проучвателни сондажи във водите, заявени от Гърция в началото на август. Атина смята тази територия за своя изключителна икономическа зона и е мобилизирала въоръжените си сили за повишена готовност, обещавайки да защити своите суверенни права с всички необходими средства.

Меркел настоява: Всички в ЕС са длъжни да подкрепят Гърция в конфликта ѝ с Турция

Меркел настоява: Всички в ЕС са длъжни да подкрепят Гърция в конфликта ѝ с Турция

Германия е ангажирана да предотврати ескалацията на конфликта