Турция обвини Гърция в "пиратство" и опит за "въоръжаване на острова" в центъра на спора им за проучване на газ в Източното Средиземноморие, съобщава "Франс прес".

Отношенията между двете страни удариха ново дъно заради спорните морски права и енергийните ресурси, като двете страни организират и провеждат военни учения в района.

Гърция твърди, че водите около острова на два километра от турското крайбрежие са под гръцки суверенитет и се противопоставя на всякакво турско проучване наблизо.

Турция плаши Гърция с война, ако разшири териториалните си води в Егейско море

Турция плаши Гърция с война, ако разшири териториалните си води в Егейско море

Това щял да бъде "казус бели"

Снимки, публикувани в медиите през миналата седмица, показват гръцки войници да пристигат на острова - известен като Кастелоризо в Гърция и Мейс в Турция - за ужас на Анкара.

"Опитът на Гърция да въоръжи остров Мейс е пример за ново пиратство", настоя Омер Челик, говорител на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието.

"Глупост е да се насочват оръжия към турските брегове", написа Челик в "Туитър" и добави: "Гърция ще научи, че ще имаме категоричен отговор на всяка стъпка, която предприема."

Меркел настоява: Всички в ЕС са длъжни да подкрепят Гърция в конфликта ѝ с Турция

Меркел настоява: Всички в ЕС са длъжни да подкрепят Гърция в конфликта ѝ с Турция

Германия е ангажирана да предотврати ескалацията на конфликта

Турското външно министерство вчера посочи, че островът е "под демилитаризиран статут, установен с Парижкия мирен договор от 1947 г.".

"Такива провокативни действия ще се окажат безполезни за Гърция", заяви турското външно ведомство.

Гърция не разпространи официален коментар по последния спор между двете съседи.

Отношенията между двете съседни държави се влошават от месеци, след като Турция насърчи мигрантите да избягат в Европа, като през февруари отвори границата си с Гърция, а през тази година превърна някои византийски църкви в джамии.

Напрежението също нараства между Турция и Франция, друг съюзник от НАТО, която реши да застане изцяло зад Гърция.

Ердоган изригна срещу Гърция, всяка нейна грешка можело да я доведе до гибел

Ердоган изригна срещу Гърция, всяка нейна грешка можело да я доведе до гибел

Анкара нямало да прави "никакви отстъпки" на Гърция

Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък, че Париж е приел "политика на червена линия" за Турция в Източното Средиземноморие, въпреки че той също призова за диалог.

"Когато говорим за суверенитет в Средиземноморието, аз трябва да съм последователен в действията и думите ... турците само това смятат и уважават", каза Макрон.

Ала Анкара заяви, че Турция няма да бъде притисната от Макрон.

"Тези, които смятат, че са начертали червени линии срещу справедливата кауза на Турция в Източното Средиземноморие, ще се изправят само пред твърдата позиция на Турция", изтъкна говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой.

Той призова "онези, които са в заблуда за величието, да се изправят срещу реалността", като добави: "Епохата на дефиниране на империалистическите концепции чрез чертаене на линии върху картите отдавна отмина."

Германия предупреди Гърция и Турция: Малка искра може да причини катастрофа

Германия предупреди Гърция и Турция: Малка искра може да причини катастрофа

Гърция предупреди Турция, че е готова да "защитава своите суверенни права"