Гръцкият външен министър Никос Дендиас отправи предупреждение към Турция на фона на продължаващата ескалация на напрежението заради териториалния спор в Средиземноморието, като подчерта, че Атина е готова да "защитава своите суверенни права" и обвини Анкара в продължаващи "провокации" и "нарушения на международното право", въпреки призивите от съседите за деескалация.

В изказване пред репортери след среща с германския външен министър Хайко Маас, Дендиас заяви, че страната му е готова да проведе диалог с Турция по спора за газовото сондиране, но "не под заплаха" от Анкара.

Германия изпрати Маас в Гърция и Турция за намаляване на напрежението

Германия изпрати Маас в Гърция и Турция за намаляване на напрежението

На срещата на ЕС в Берлин "гласът на Гърция ще има особена тежест"

Дендиас добави, че Германия и Европейският съюз са солидарни с Гърция.

Маас е на посещение в Атина днес, за да обсъди с Дендиас ситуацията в Източното Средиземноморие. Очаква се той да пътува до Анкара по-късно за отделни разговори с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Говорейки в Атина, Маас нарече "настоящата ситуация в Източното Средиземноморие ... еквивалентна на играта с огън" и предупреди, че "всяка малка искра може да доведе до катастрофа".

Също днес гръцкият държавен министър Йоргос Герапетритис заяви, че Атина няма да участва в каквито и да е обсъждания с Турция, свързани със спора за сондиранеото или с въпросите на сигурността, докато Анкара продължи да оказва военен натиск върху региона. Той настоя Турция да се откаже от "всички агресивни действия", преди да се проведе диалог.

Турска подводница навлязла в териториалните води на Гърция

Турска подводница навлязла в териториалните води на Гърция

Гръцки военен вертолет е засякъл турската подводница

Гърция и Турция провеждат днес отделни военноморски учения близо едни до други в Източното Средиземноморие край гръцкия остров Крит. Гърция обяви ученията в неделя, след като Турция удължи проучвателните дейности на кораба Oruc Reis до 27 август. Анкара отговори в понеделник, обвинявайки Атина в "сеене на хаос" и обявявайки собствени военни учения.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция вчера, че Атина ще бъде "единствената жертва на негативен сценарий" в случай на ескалация и обеща, че Анкара няма да направи крачка назад в своите сондажни дейности във води, към които Гърция има териториални претенции.

Турция вече засили военните си действия в региона, не само в Средиземно море, но и в Егейско море, което е средище на дългогодишен териториален спор между двата съюзника в НАТО. В неделя министерството на отбраната на Турция обяви военни игри в Беломорието, включващи изтребители F-16. По-рано гръцкият флот отчете интензификация на дейността на турски подводници край гръцкото крайбрежие.

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Ескалацията между Гърция и Турция – много повече от спор за ресурси

Плановете на Ердоган за хегемония...

Гръцки и турски военни кораби се сблъскаха един с друг при инцидент край Oruc Reis на 12 август, като военни кораби от двете страни продължават да патрулират района.

Неотдавнашната ескалация на напрежението между Гърция и Турция се фокусира върху сондажните дейности на Oruc Reis южно от Анталия и западно от Кипър в морски територии, към които Гърция има териториални претенции. Сеизмичният изследователски кораб започна сондажите си в района само дни след като на 6 август Гърция и Египет подписаха морско споразумение, определящо големи части от източната част на Средиземноморието като част от техните изключителни икономически зони.